Uniwersalna zaprawa klejąca do przyklejania glazury i terakoty STYRMANN ST 20 CENA BRUTTO 13,99zł za worek 25kg Właściwości Zaprawa jest gotową, suchą mieszanką wysokiej jakości spoiwa cementowego, kruszywa i środków modyfikujących. Po wymieszaniu z wodą tworzy jednolitą masę ,charakteryzuje się dobrą przyczepnością do podłoża, jestwydajna i łatwa w użyciu. Zastosowanie Zaprawa przeznaczona jest do przyklejania płytek ceramicznych i terakotowych, ściennych i podłogowych, na podłoża betonowe, ceramiczne jastrychowe, surowe i tynkowane, w pomieszczeniach nie narażonych na obciążenia przemysłowe. Do stosowania wewnątrz budynków. Parametry podłoża Podłoże powinno być suche stabilne,równe i nośne, czyli odpowiednio mocne,oczyszczone z pyłu i warstw mogących osłabić przyczepność zaprawy. Nadmierną chłonność podłoża należy zredukować stosując emulsję gruntującą. W przypadku konieczności klejenia płytek na słabych podłożach o nośności trudnej do określenia po wcześniejszym zagruntowani należy wykonać próbę przyczepności,polegającą na przyklejeniu płytki i sprawdzeniu połączenia po 48 godzinach. Przygotowanie zaprawy Zaprawę przygotowuje się przez wsypanie suchej mieszanki z odmierzoną ilością wody (5,25-6,0 l wody na worek 25 kg suchej zaprawy) i wymieszanie, czynność tę najlepiej wykonać mechanicznie, za pomocą wiertarki wolnoobrotowej z mieszadłem. Zaprawa klejowa nadaje się do użycia po 4 minutowym okresie dojrzewania i po ponownym wymieszaniu. Przygotowaną zaprawę należy wykorzystać w ciągu 3 godzin. Sposób użycia Zaprawę klejową należy nanieść na przygotowane podłoże za pomocą ząbkowanej pacy. Nie należy jednorazowo nakładać na zbyt dużą powierzchnię, gdyż po upływie 20 minut maleją właściwości klejące zaprawy. Po rozprowadzeniu należy przyłożyć płytkę i docisnąć ją do podłoża. Użytkowanie powierzchni należy rozpocząć nie wcześniej niż, po 24 godzinach od przyklejenia płytek,a pełną wytrzymałość użytkową zaprawa osiąga po upływie 3 dni. Zużycie średnio wynosi 1,5 kg zaprawy na 1m2, na każdy 1 mm grubości warstwy klejenia. W praktyce zużycie zależne jest od stopnia równości podłoża i rodzaju płytek. Proporcje mieszanki 5,25- 6,0 l wody na 25 kg Czas otwarty pracy min. 20 minut Czas korygowania płytki do. 10 minut Temperatura podłoża i otoczenia w trakcie prac od +5°C do +25°C Użytkowanie posadzki po 24 godzinach Zalecana grubość warstwy zaprawy 2-6 mm Dane techniczne Niniejsze informacje stanowią podstawowe wytyczne,dotyczące stosowania wyrobu i nie zwalniają z obowiązku wykonania prac zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i przepisami BHP Przyczepność przy rozciąganiu TYP C1 wg PN-EN 12004:2002/A1:2003 nieodpowiedni do zastosowań zewnętrznych początkowa ≥ 0,5 MPa wg EN 1348 rozdz. 8.2 po zanurzeniu w wodzie - NPD wg EN 1324 rozdz. 8.3 po starzeniu termicznym - NPD wg. EN 1348rozdz. 8.4 po cyklach zamrażania i odmrażania - NPD wg EN 1348 rozdz. 8.5 Czas otwarty ≥ 0,5 MPa wg EN 1346 Spływ ≤ 0,5 mm wg. EN 1308 Narzędzia Narzędzia należy czyścić wodą bezpośrednio po użyciu. Wielkość opakowania 25kg+- 0,5 kg w workach wentylowych Przechowywanie i transport Zaprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych workach, w pomieszczeniach suchych i nienarażonych na działanie wody najlepiej na paletach, przez okrez 12 miesięcy od daty produkcji umieszczonej na opakowaniu. Warunki gwarancji Stosować ściśle wg zaleceń Producenta oraz zasad sztuki budowlanej. Zachować oryginalne opakowanie i przedstawić rachunek zakupu. Producent nie ponosi odpowiedzialności za stosowanie wyrobu niezgodnie z przeznaczeniem. UWAGA Produkt drażniący. Należy stosować odpowiednie środki ochrony oczu,dróg oddechowych i skóry. Zanieczyszczone oczy przemyć natychmiast dużą ilością wody i natychmiast zasięgnąć porady lekarza. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci Normy Wyrób spełnia wymagania PN-EN 12004:2002/A1:2003 dla kleju klasy C1 - zaprawa do zastosowań wewnętrznych. Wyrób posiada Atest Higieniczny PZH nr HK/B/1665/01/2005 Deklaracja zgodności nr : 1/01/2006 ZALECAMY STOSOWANIE ZAPRAW KLEJOWYCH STYRMANN ST 30 i ST 31
ZAPRASZAMY NA INNE NASZE AUKCJE |