UNIWERSALNA KSIĄŻKA KUCHARSKA
Maryja Ochorowicz-Monatowa
Piękny oryginalny, łącznie z okładką, 100 letni egzemplarz, bez braków.
Dla konesera - UNIKAT
Oprawa twarda płucienna, grzbiet zdobiony złoconym ornamentem.
Pochodzi z prywatnej kolekcji i jest po profesjonalnej konserwacji
Kompletne 815 stron
Przeszło 2200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety codziennej i higieny, oraz kuchni jarskiej
Wydanie LWOWSKIE
Z ILUSTRACJAMI I KOLOROWYMI TABLICAMI
ODZNACZONA NA WYSTAWACH W WARSZAWIE W 1910 I 1926 ROKU
Bogata treść i wspaniała inwestycja.
Maria Ochorowicz-Monatowa jest ikoną polskiej sztuki kulinarnej. Jej monumentalne dzieło „Uniwersalna książka kucharska” stanowi swoistą biblię dla kucharskiej elity naszego kraju. Na przepisach Monatowej uczył się gotować Maciej Kuroń, który jest autorem wstępu do kilku wydań reprintów jej książek. Monatowa stworzyła receptury, które są bez żadnych zmian stosowane dziś przez mistrzów kuchni. Ochmistrzyni tworzyła ponadczasowe specjały domowe.
Monatowa uważana jest za twórcę nowoczesnej gastronomii. Mocno akcentowała polską tradycję i potrawy regionalne. Stawiała też na nowinki techniczne. Jako jedna z pierwszych kucharek zwróciła uwagę nie tylko na jakość potraw, ale też na sposób i klimat spożywania posiłków. Jej dzieła stały się przewodnikami dla wielu pokoleń kobiet w Polsce i stworzyły kanon naszej literatury kulinarnej. Magdalena Gessler, jedna ze znanych polskich restauratorek, stwierdziła kiedyś, że książkę Monatowej powinna mieć każda pani domu.
Kto z Was pamięta jeszcze zupę nic? A zupę chlebową czy tapiokę? A sztukę mięsa z pieca? Karpia na szaro? Jajka w sosie chrzanowym? A strudel z jabłkami czy łamańce z makiem? Palce lizać! Zapraszam do lektury arcydzieła i wypróbowania tych specjałów.
Książka pisana jest niemalże współczesną polszczyzną. Aż dziw bierze, że ma 100 lat i pochodzi z zupełnie innej epoki. W treści znajduje się sporo ilustracji, tabel i zestawień. Dużo jest też wiadomości z zakresu dietetyki, żywienia, higieny i medycyny. Monatowa analizuje wpływ spożywanych posiłków na nasze zdrowie.
Do dziś w oryginalnym stanie przetrwało niewiele książek kucharskich z tamtych czasów i są one prawdziwą rzadkością. Książka oprócz niewątpliwej wartości bibliofilskiej, może stanowić wspaniały prezent dla każdej gospodyni domowej.
|