W książce znajdziemy: dyspozycje śniadań, obiadów i kolacji na wszystkie cztery pory roku; z historii sztuki kucharskiej; ogólne wiadomości dietetyczne niezbędne do prowadzenia zdrowej kuchni; ogólne kuchenne wskazówki i wiadomości; o przyjęciach; zupy; rozmaite dodatki do zup; sosy gorące i zimne; paszteciki, pasztety i pierogi ruskie; majonezy i auszpiki; ryby, raki i ostrygi; wołowina; cielęcina; wieprzowina; baranina; drób; zwierzyna i dzikie ptactwo; sałaty letnie i zimowe; jaja i omlety; grzyby; jarzyny; potrawy z mąki i z kaszy; leguminy słodkie; lody, galarety, kremy i mrożone leguminy; torty, ciasta i pieczywo; kompoty; konfitury, galarety, powidełka i soki; różne napoje zimne i gorące; nalewki, wódki, likiery; konserwy i zapasy zimowe - ogólne uwagi.
21,9 cm x 15,3 cm. Oprawa twarda, wtórna. Stan db/db-. Elementy oryginalnej okładki wklejone na oprawę. Strony pożółkłe. Śladowe przygięcia, przytarcia i lekkie przybrudzenia okładki. Przybrudzenia zewn. części kartek. Lekkie przygięcia, naddarcia i przybrudzenia niektórych stron. Udarcia krawędzi sztukowane papierem introligatorskim na niektórych stronach - ze znikomą szkodą dla tekstu w kilku przypadkach. Blok książki spójny. Brak strony tytułowej. Wydawnictwo i rok wydanie nie są ustalone. 805 stron.