TANIA WYSYŁKA. Robiąc zakupu powyżej kwoty 80zł wysyłka
tylko 8zł bez względu na ilość i wagę zamówienia.
Kupując na kilku moich aukcjach za przesyłkę płacisz tylko raz.
! HIT ! SUPER FOREMKI !
ORYGINALNE CZESKIE ULE
Specyfikacja przedmiotu:
Zestaw trzech foremek w kształcie uli.
Dzięki tym foremkom można przygotować atrakcyjne ciasteczka bez pieczenia.
Przepis gratis w zestawie.
Wymiary:
Średnica 33 mm - wysokość 30 mm
Średnica 36 mm - wysokość 36 mm
Średnica 43 mm - wysokość 45 mm
Wyprodukowano w Czechach.
Ule kakaowe
- 100 g mielonych biszkoptów (lub herbatników)
- 100 g cukru pudru
- 20-30 g miękkiego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka skondensowanego dla lepszej lepkości
- 1 łyżka spirytusu / likieru kakaowego lub innej wiśniówki
Biszkopty zmielić na mączkę. Dodać cukier puder, masło, mleko, kakao i alkohol. Wyrobić. Jeśli ciasto jest za sypkie, dodać albo mleka, albo likieru, albo masła. Jeśli zbyt lepkie, zmielić kilka dodatkowych biszkoptów.
Foremkę wypełniać ciastem (można wysypać uprzednio cukrem pudrem, żeby się ciasto nie lepiło, jednak wtedy zostaną białe ślady na ciasteczkach, które trzeba będzie omieść pędzelkiem).
Jeśli chcemy ule nadziewać, to w wypełnionej foremce zrobić wgłębienie - albo małym palcem - mocno jednocześnie dogniatając ciasto do foremki, albo np. końcówką drewnianej łyżki, czy mątewki. Nadmiar masy obciąć ostrym nożem.
Powstały otwór napełnić nadzieniem.
Na koniec otwór zakleić. Wykorzystać można biszkopt albo to samo ciasto.
Ule z wiórek kokosowych.
Składniki na ciasto:
- 200g wiórków kokosowych
- 200g cukru pudru
- 80g miękkiej margaryny
- 2 łyżki mleka
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Nadzienie - tutaj istnieje pełna dowolność. Ważne, żeby nadzienie nie było zbyt płynne, bo będzie ciężko "zamknąć" ule. Można wykorzystać mleko zagęszczone o smaku kakaowym oraz mus jabłkowy. Nadawać się będzie również konfitura owocowa, marmolada itp.
Składniki na ciasto wszystkie ze sobą łączymy, starannie ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie osypujemy foremkę na ciastka cukrem pudrem. Przygotowaną foremkę obklejamy w środku ciastem ale zostawiamy w środku dziurkę na nadzienie. wypełniamy dziurkę nadzieniem, następnie zaklejamy dół kawałkiem ciasta, lub przyklejamy wafelek. Delikatnie otwieramy foremkę i tak po kolei.
Ciasto możemy też zrobić w wersji ciemnej dodając kakao. Można także zamiast dodawać 200g wiórków kokosowych podzielić to i dać 100g wiórków i 100g zmielonych orzechów włoskich.
Obie wersje są bardzo słodkie i pyszne :) Ciastka są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu, ale można je włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby nieco "przeszły" i stały się twardsze dzięki margarynie w nich zawartej :)
Na innych aukcjach dostępne również: