Email: [zasłonięte]@arik.pl kom: 0510 [zasłonięte] 753
Stron: 166 Format: 14,5 x 20,5 cm Rok wydania: 2002 Oprawa: Miękka
| Układ krążenia a żywienie
Małgorzata Borgman
Czy można ustrzec się przed miażdżycą? Jak walczyć z nadciśnieniem? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko kolejnego zawału? Wiele osób codziennie zadaje sobie podobne pytania, nie znajdując jednak prostej i satysfakcjonującej odpowiedzi. Niestety, często też bywa, że takowej odpowiedzi nie znają osoby z dolegliwościami ze strony układu krążenia. Dlatego też Małgorzata Borgman podjęła się próby stworzenia przystępnego poradnika na temat w profilaktyce chorób serca najważniejszy ? żywienia. W książce swej przejrzyście opisała podstawowe schorzenia układu krwionośnego, przedstawiła odpowiednie wskazówki (nakazy oraz zakazy) dietetyczne i ? co istotne ? podała ciekawe przepisy na potrawy polecane osobom z poszczególnymi schorzeniami (uzupełniając je informacjami na temat liczby kalorii) oraz umieściła aneks omawiający leczenie właściwości ziół. Słowem, Układ krążenia a żywienie to doskonałe, choć niewielkie, kompendium wiedzy na temat odżywiania i to zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych. Spis treści
Wstęp 7 1. Choroby układu krwionośnego 8 Nadciśnienie tętnicze 10 Miażdżyca 13 Udar mózgu 15 Choroba wieńcowa (niedokrwienna serca) 18 Zawał serca 18 Choroby bezwzględnie związane ze schorzeniem układu krążenia 20 Otyłość 20 Cukrzyca 22
2. Żywienie w chorobach układu krążenia 25 Żywienie w nadciśnieniu tętniczym 25 Żywienie w miażdżycy 30 Żywienie po udarze mózgu 38 Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego (wieńcowej) 42 Żywienie po zawale serca 43 Żywienie w chorobach związanych ze schorzeniami układu krążenia 48 Żywienie w otyłości 48 Żywienie w cukrzycy 53 Żywienie w cukrzycy współistniejącej z nadciśnieniem tętniczym 63
3. Zapobieganie chorobom układu krążenia 65
4. Wybrane przepisy 71 Napoje 72 Pieczywo 76 Dodatki do pieczywa 81 Przystawki 85 Zupy 93 Dodatki do zup 99 Potrawy z mięsa 102 Potrawy z ryb 108 Potrawy z nabiału 114 Potrawy z warzyw i owoców 118 Potrawy z mąki 127 Potrawy z kasz i makaronów 134 Potrawy z jaj 141 Sosy 144 Desery 148 Ciasta 154
5. Aneks. Zioła w leczeniu chorób krążenia 163 Bibliografia 167
|