Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Układ krążenia a żywienie -Małgorzata Borgman

28-02-2012, 19:36
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2029715585
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 7   
Koniec: 30-01-2012 10:19:36

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2002
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Email: [zasłonięte]@arik.pl
kom: 0510 [zasłonięte] 753










Stron: 166
Format: 14,5 x 20,5 cm
Rok wydania: 2002
Oprawa: Miękka


Układ krążenia a żywienie

Małgorzata Borgman


Czy można ustrzec się przed miażdżycą? Jak walczyć z nadciśnieniem? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko kolejnego zawału? Wiele osób codziennie zadaje sobie podobne pytania, nie znajdując jednak prostej i satysfakcjonującej odpowiedzi. Niestety, często też bywa, że takowej odpowiedzi nie znają osoby z dolegliwościami ze strony układu krążenia. Dlatego też Małgorzata Borgman podjęła się próby stworzenia przystępnego poradnika na temat w profilaktyce chorób serca najważniejszy ? żywienia. W książce swej przejrzyście opisała podstawowe schorzenia układu krwionośnego, przedstawiła odpowiednie wskazówki (nakazy oraz zakazy) dietetyczne i ? co istotne ? podała ciekawe przepisy na potrawy polecane osobom z poszczególnymi schorzeniami (uzupełniając je informacjami na temat liczby kalorii) oraz umieściła aneks omawiający leczenie właściwości ziół. Słowem, Układ krążenia a żywienie to doskonałe, choć niewielkie, kompendium wiedzy na temat odżywiania i to zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych.

Spis treści

Wstęp 7
1. Choroby układu krwionośnego 8
Nadciśnienie tętnicze 10
Miażdżyca 13
Udar mózgu 15
Choroba wieńcowa (niedokrwienna serca) 18
Zawał serca 18
Choroby bezwzględnie związane ze schorzeniem układu krążenia 20
Otyłość 20
Cukrzyca 22

2. Żywienie w chorobach układu krążenia 25
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym 25
Żywienie w miażdżycy 30
Żywienie po udarze mózgu 38
Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego (wieńcowej) 42
Żywienie po zawale serca 43
Żywienie w chorobach związanych ze schorzeniami układu krążenia 48
Żywienie w otyłości 48
Żywienie w cukrzycy 53
Żywienie w cukrzycy współistniejącej z nadciśnieniem tętniczym 63

3. Zapobieganie chorobom układu krążenia 65

4. Wybrane przepisy 71
Napoje 72
Pieczywo 76
Dodatki do pieczywa 81
Przystawki 85
Zupy 93
Dodatki do zup 99
Potrawy z mięsa 102
Potrawy z ryb 108
Potrawy z nabiału 114
Potrawy z warzyw i owoców 118
Potrawy z mąki 127
Potrawy z kasz i makaronów 134
Potrawy z jaj 141
Sosy 144
Desery 148
Ciasta 154

5. Aneks. Zioła w leczeniu chorób krążenia 163

Bibliografia 167