Wstęp
1. Wybrane zagadnienia z zakresu przepisów prawnych
1.1. Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin
1.2. Etykieta
1.3. Podrobione środki ochrony roślin
1.4. Postępowanie w przypadku reklamacji środka ochrony roślin
1.5. Wymagania dotyczące sprawności technicznej opryskiwaczy
1.6. Dokumentowanie zabiegów ochrony roślin oraz przestrzegania wymagań integrowanej ochrony roślin
2. Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin
2.1. Podstawowe definicje
2.2. Skład środków ochrony roślin
2.3. Formy użytkowe środków ochrony roślin
2.4. Okres karencji i okres prewencji środka ochrony roślin
2.5. Charakterystyka środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych
2.5.1. Toksyczność środków ochrony roślin stanowiąca zagrożenie dla człowieka
2.5.2. Toksyczność środków ochrony roślin stanowiąca zagrożenie dla pszczół
2.5.3. Toksyczność środków ochrony roślin stanowiąca zagrożenie dla organizmów wodnych
2.5.4. Oznakowanie toksyczności i niebezpiecznych właściwości środków ochrony roślin – zasady
2.5.5. Nowe oznakowania piktogramów
2.6. Podział środków ochrony roślin ze względu na funkcję
2.7. Podział środków ochrony roślin ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe
2.8. Podział środków ochrony roślin ze względu na sposób oddziaływania na roślinie
2.9. Jak rozpoznać i zakwalifikować do poszczególnych klas i grup konkretny środek ochrony roślin
2.10. Czynniki warunkujące skuteczność działania środków ochrony roślin
3. Integrowana ochrona roślin
3.1. Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych i ich zwalczaniu
3.2. Organizmy chorobotwórcze
3.2.1. Wirusy
3.2.2. Bakterie
3.2.3. Grzyby chorobotwórcze roślin
3.2.4. Rośliny pasożytnicze
3.3. Ogólna charakterystyka chwastów
3.4. Inne szkodniki roślin
3.5. Przegląd metod ochrony roślin
3.6. Szkodniki artykułów rolno-spożywczych i ich zwalczanie
3.7. Podstawowe wiadomości z zakresu dobrej praktyki ochrony roślin
4. Techniki wykonywania zabiegów w ochronie roślin
4.1. Urządzenia do wykonywania oprysków – rodzaje opryskiwaczy i ich cechy charakterystyczne
4.2. Zasada działania opryskiwacza polowego i sadowniczego
4.3. Rodzaje i dobór rozpylaczy. Wielkość kropli oprysku
4.4. Przygotowanie opryskiwacza do pracy
4.5. Regulacja opryskiwaczy ciągnikowych
4.6. Parametry robocze oprysku
4.7. Kalibracja opryskiwacza polowego
4.8. Kalibracja opryskiwacza sadowniczego
5. Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko
5.1. Zmiany zachodzące w środowisku wskutek niewłaściwego stosowania środków ochrony roślin
5.2. Ochrona wody i środowiska wodnego
5.3. Ochrona organizmów pożytecznych – pszczoła miodna
5.4. Opakowania po środkach – odpad niebezpieczny dla środowiska
6. Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu oprysków środkami ochrony roślin z użyciem opryskiwaczy
6.1. Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas pracy przy opryskach z użyciem środków ochrony roślin
6.2. Środki ochrony indywidualnej i zasady ich użycia
6.3. Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin
6.4. Typowe zagrożenia przy wykonywaniu oprysków środkami ochrony roślin i sposoby im zapobiegania
6.5. Zasady profilaktyki oraz postępowanie na wypadek zatrucia środkami ochrony roślin
6.6. Zagrożenia pożarowe
7. Propozycje tematyki egzaminacyjnej
Literatura
Publikacje
Akty prawne