Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

UŻYTKOWANIE MASZYN W PRZETWÓRSTWIE ROLNOSPOŻYWCZYM

09-05-2015, 17:44
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 48 zł     
Użytkownik Ksiazki_Bielsko
numer aukcji: 5253215696
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 3   
Koniec: 09-05-2015 17:11:34

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

UŻYTKOWANIE MASZYN I APARATURY

W PRZETWÓRSTWIE ROLNO-SPOŻYWCZYM

+ CD

J. WOJDALSKI  

INFORMACJE:



Wydawnictwo - SGGW

Rok - 2010

Stron - 432 + CD

Oprawa - MIĘKKA

Format - B5


STAN - NOWA



Uzasadnieniem przygotowania niniejszego podręcznika był fakt braku publikacji, która ujmowałaby łącznie zagadnienia materiałów stosowanych do budowy aparatury, użytkowania urządzeń w różnych procesach i operacjach produkcyjnych, utrzymanie higieny produkcji, dobór i obsługi urządzeń w przykładowych liniach produkcyjnych oraz zapotrzebowanie na nośniki energii wpływające na wyniki funkcjonowania przedsiębiorstwa. Na dobór tematyki tego podręcznika, stanowiącego syntezę licznych pozycji literatury, jak również własnych prac i wyników badań, wpłynęło także wieloletnie doświadczenie dydaktyczne i praktyczne (w przemyśle) autorów.


Uwzględniając interdyscyplinarny charakter nauk o budowie maszyn i aparatury dla przemysłu rolno-spożywczego oraz przetwarzaniu żywności, w podręczniku zawarto następujące główne grupy zagadnień:

* zarys inżynierii materiałowej w przemyśle rolno-spożywczym, obejmujący materiały konstrukcyjne i opakowaniowe,

* zwięzła charakterystyka wybranych procesów i operacji jednostkowych z uwzględnieniem podstawowych wzorów i zależności wyjaśniających ich przebieg oraz obliczeń,

* użytkowanie linii produkcyjnych z uwzględnieniem zapotrzebowania na nośnik energii,

* komputerowe wspomaganie obliczeń różnych urządzeń i operacji produkcyjnych,

* szczegółowa obsługa wybranych urządzeń,

*energochłonność produkcji i zapotrzebowanie na wodę w kilku branżach przetwórstwa rolno-spożywczego,

 

* tablice i wykresy przydatne do prowadzenia wybranych obliczeń inżynierskich w przetwarzaniu materiałów biologicznych i surowców rolno-spożywczych.

ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM KUPUJĄCYM O WĄTPLIWEJ REPUTACJI ALLEGRO

* wysyłka odbywa się w ciągu MAX. 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
FAKTURY VAT


Opis:

Przedmowa – Bogdan Dróżdż, Janusz Wojdalski ... 9

 

1. Podstawy inżynierii materiałowej w przemyśle rolno-spożywczym ... 11

 

1.1. Materiały stosowane do budowy aparatury i urządzeń dla przemysłu rolno-spożywczego ... 11

1.1.1. Wprowadzenie – Marek Klimkiewicz ... 11

1.1.2. Stale nierdzewne – Marek Klimkiewicz ... 11

1.1.3. Metale nieżelazne i ich stopy – Elżbieta Kusińska ... 16

1.1.4. Tworzywa sztuczne – Marek Klimkiewicz ... 18

 

1.2. Korozja i migracja metali do produktów – Radosław Winiczenko ... 25

1.2.1. Wprowadzenie ... 25

1.2.2. Produkty winiarskie ... 25

1.2.3. Produkty spirytusowe ... 27

1.2.4. Produkty piwowarskie ... 28

1.2.5. Produkcja drożdży ... 28

1.2.6. Inne produkty spożywcze ... 28

 

1.3. Materiały opakowaniowe do produktów spożywczych – Radosław Winiczenko... 32

1.3.1.Wprowadzenie ... 32

1.3.2. Opakowania papierowe i z tworzyw papierniczych ... 32

1.3.3. Opakowania z tworzyw sztucznych ... 33

1.3.4. Opakowania szklane ... 35

1.3.5. Opakowania metalowe ... 37

1.3.6. Nowoczesne materiały opakowaniowe do produktów spożywczych ... 38

 

2. Mechaniczna obróbka żywności ... 41

 

2.1. Rozdrabnianie – Henryk Komsta, Marek Opielak ... 41

2.1.1. Wprowadzenie ... 41

2.1.2. Właściwości materiału istotne w procesie jego rozdrabniania ... 44

2.1.3. Klasyfikacja maszyn rozdrabniających ... 48

2.1.4. Charakterystyki pracy urządzeń rozdrabniających ... 53

2.1.5. Przykłady obliczeniowe ... 54

 

2.2. Ruch ciał stałych i płynów w płynach – Agnieszka Kaleta ... 59

2.2.1. Podstawy teoretyczne ... 59

2.2.2. Przykłady obliczeniowe ... 63

 

2.3. Transport pneumatyczny – Elżbieta Kusińska ... 68

2.3.1. Zasada działania, klasyfikacja ... 68

2.3.2. Przykłady zastosowania transportu pneumatycznego w przemyśle rolno-spożywczym ... 73

2.3.3. Zasady obliczeń wentylatorów, dmuchaw i sprężarek ... 78

2.3.4. Przykład obliczeniowy ... 80

 

2.4. Wytłaczanie i prasowanie ... 82

2.4.1. Ekstrudery – Adam Ekielski ... 82

2.4.2. Prasy hydrauliczne – Grzegorz Kosmala ... 99

2.4.3. Przykłady obliczeniowe ... 101

 

2.5. Rozdzielanie odśrodkowe układów niejednorodnych – Bogdan Dróżdż ... 103

2.5.1. Wprowadzenie ... 103

2.5.2. Czynniki wpływające na skuteczność rozdzielania mleka ... 105

2.5.3. Temperatura odwirowywania ... 109

2.5.4. Przykład obliczeniowy ... 111

 

2.6. Mieszanie ... 112

2.6.1. Charakterystyka procesu mieszania – Agnieszka Kaleta ... 112

2.6.2. Moc mieszania – Agnieszka Kaleta ... 113

2.6.3. Mieszalniki – Agnieszka Kaleta ... 114

2.6.4. Przykłady obliczeniowe – Agnieszka Kaleta ... 119

2.6.5. Technologiczno-energetyczne aspekty mieszania – Janusz Wojdalski, Bogdan Dróżdż ... 122

 

3. Przenoszenie ciepła ... 124

 

3.1. Wymienniki ciepła – Agnieszka Kaleta, Krzysztof Górnicki, Aneta Chojnacka ... 124

3.1.1. Podział wymienników ciepła ... 124

3.1.2. Podstawowe zależności ... 125

3.1.3. Bezprzeponowe wymienniki ciepła ... 128

3.1.4. Przeponowe wymienniki ciepła ... 130

3.1.5. Przykłady obliczeniowe ... 134

 

3.2. Odparowywanie – Antoni Laudański ... 160

3.2.1. Wprowadzenie ... 160

3.2.2. Odparowywanie w produkcji cukru ... 163

3.2.3. Przepływy materiałowo-cieplne ... 166

3.2.4. Układ cieplno-technologiczny wyparki ... 170

3.2.5. Przykład obliczeniowy ... 176

 

3.3. Przechowywanie żywności w obniżonej temperaturze – Agnieszka Kaleta ... 180

3.3.1. Wprowadzenie ... 180

3.3.2. Chłodzenie ... 181

3.3.3. Zamrażanie ... 189

3.3.4. Przykłady obliczeniowe ... 193

 

4. Przenoszenie masy ... 201

 

4.1. Suszenie – Agnieszka Kaleta, Krzysztof Górnicki ... 201

4.1.1. Charakterystyka procesu ... 201

4.1.2. Ogólne zasady obliczania suszarek ... 202

4.1.3. Sposoby klasyfikacji suszarek ... 205

4.1.4. Suszarki ... 208

4.1.5. Przykłady obliczeniowe ... 211

 

4.2. Destylacja i rektyfikacja – Janusz Wojdalski, Bogdan Dróżdż ... 220

4.2.1. Wprowadzenie ... 220

4.2.2. Przepływy materiałowo-energetyczne ... 225

4.2.3. Bilanse energetyczne i ich znaczenie ... 229

4.2.4. Przykłady obliczeniowe ... 232

 

4.3. Ekstrakcja – Antoni Laudański ... 238

4.3.1. Wprowadzenie ... 238

4.3.2. Ekstraktory do wysładzania krajanki buraczanej ... 239

4.3.3. Ekstrakcja soku komórkowego z krajanki buraczanej ... 240

4.3.4. Gospodarka materiałowa ... 245

4.3.5. Gospodarka ciepłem ... 249

4.3.6. Przykłady obliczeniowe ... 254

 

4.4. Procesy membranowe – Lidia Zander, Zygmunt Zander ... 262

4.4.1. Wprowadzenie ... 262

4.4.2. Wydajność membranowych metod rozdziału ... 265

4.4.3. Sposoby pracy stacji membranowych ... 269

4.4.4. Przykłady obliczeniowe ... 272

 

5. Mycie aparatury, urządzeń i opakowań – Marek Klimkiewicz ... 278

 

5.1. Przebieg procesu mycia i zjawiska w nim zachodzące ... 278

5.1.1. Wprowadzenie ... 278

5.1.2. Zjawiska zachodzące podczas mycia ... 280

 

5.2. Środki do mycia ... 282

5.3. Dezynfekcja ... 288

5.4. Metody mycia i urządzenia do mycia ... 290

5.5. Mycie opakowań ... 296

 

6. Zarys zagadnień związanych z doborem i użytkowaniem urządzeń w liniach produkcyjnych – Janusz Wojdalski, Bogdan Dróżdż ... 298

 

6.1. Wydajność i dobór urządzeń do linii produkcyjnych ... 298

6.1.1. Wprowadzenie ... 298

6.1.2. Przetwarzanie nasion oleistych ... 298

6.1.3. Przykład obliczeniowy ... 306

 

6.2. Źródła danych o różnych liniach produkcyjnych ... 307

 

6.3. Doprowadzanie energii cieplnej i zapotrzebowanie na paliwo ... 309

6.3.1. Wprowadzenie ... 309

6.3.2. Przykłady obliczeniowe ... 309

 

7. Komputerowe wspomaganie obliczeń – Krzysztof Górnicki ... 321

 

7.1. Wiadomości ogólne ... 321

7.2. Moduł „Chłodzenie i zamrażanie” ... 323

7.3. Moduł „Ekstrakcja” ... 325

7.4. Moduł „Odparowywanie” ... 325

7.5. Moduł „Rozdrabnianie” ... 326

7.6. Moduł „Ruch ciał stałych i płynów w płynach” ... 327

7.7. Moduł „Suszenie” ... 328

7.8. Moduł „Wymienniki ciepła” ... 329

7.9. Moduł „Miary” ... 332

7.10. Instalacja i uruchamianie programu ... 333

 

8. Wskaźniki jednostkowego zużycia energii i wody w wybranych branżach przemysłu rolno-spożywczego – Janusz Wojdalski, Bogdan Dróżdż ... 334

 

8.1. Zakłady mleczarskie ... 334

8.2. Zakłady piekarskie ... 336

8.3. Zakłady owocowo-warzywne ... 337

8.4. Zakłady olejarskie (tłuszczowe) ... 340

 

9. Dane techniczno-ruchowe i obsługa wybranych urządzeń – Janusz Wojdalski,

Bogdan Dróżdż ... 342

 

9.1. Maszyna do oddzielania mięsa od kości – separator SNV-180 „Herkules” ... 342

9.1.1. Deklaracja zgodności WE ... 342

9.1.2. Transport i składowanie ... 342

9.1.3. Przygotowanie do uruchomienia ... 345

9.1.4. Budowa i działanie ... 348

9.1.5. Obsługa ... 353

9.1.6. Utrzymanie maszyny w stanie gotowości do pracy ... 362

 

9.2. Masownica próżniowa ... 367

9.2.1. Prawidłowe użytkowanie ... 367

9.2.2. Dane techniczne ... 367

9.2.3. Zespoły i układy masownicy ... 369

9.2.4. Urządzenia towarzyszące ... 371

9.2.5. Wyposażenie elektryczne ... 371

 

Tabele i wykresy ... 374

Literatura ... 399

Definicje i określenia użytych terminów ... 412

Wykaz skrótów i oznaczeń ... 414

Skorowidz rzeczowy – Janusz Wojdalski, Bogdan Dróżdż, Dariusz Kieliszczyk ... 419





PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE NASZE AUKCJE

POZDRAWIAM