FERTYGACJA Do fertygacji zalecany jest roztwór zawierający 0,17–0,34 mg Ti/l pożywki gotowej do użytku (tj. 0,02–0,04 l preparatu TYTANIT na 1000 l pożywki gotowej do użytku). W uprawach gruntowych stosować co 3.–5. cykl fertygacyjny. W uprawach bezglebowych stosować kilkakrotnie w okresie wegetacji. PODLEWANIE Podlewać rośliny 2–3 razy w sezonie wegetacyjnym, roztworem preparatu 0,02–0,04% (20–40 ml preparatu w 100 litrach wody).
DOKARMIANIE DOLISTNE
Terminy stosowania |
Dawkowanie [l/ha] |
PSZENICA, PSZENŻYTO |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); |
0,2–0,4 |
wiosna: I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29) jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29); |
0,2–0,4 |
II – początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51); |
0,2–0,4 |
III – początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) |
0,2–0,4 |
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,2–0,4 |
wiosna: I – ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
0,2–0,4 |
II – liść flagowy całkowicie rozwinięty – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) |
0,2–0,4 |
III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) |
0,2–0,4 |
ŻYTO |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,2–0,4 |
wiosna: I –ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
0,2–0,4 |
II – liść flagowy całkowicie rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51) |
0,2–0,4 |
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) |
0,2–0,4 |
OWIES |
I – rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,2–0,4 |
II – strzelanie w źdźbło (BBCH 30–39) |
0,2–0,4 |
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) |
0,2–0,4 |
RZEPAK |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); |
0,2–0,4 |
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); |
0,2–0,4 |
II – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni. |
0,2–0,4 |
KUKURYDZA |
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; |
0,2–0,4 |
II – faza 8.–10. liścia (BBCH 18–19); |
0,2–0,4 |
III – faza 12. liścia – koniec fazy rozwoju źdźbła (BBCH 19–39) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem |
0,2–0,4 |
BURAK |
I – 4–8 liści (BBCH 14-18); |
0,2–0,4 |
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); |
0,2–0,4 |
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) |
0,2–0,4 |
ZIEMNIAK |
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16);
|
0,2–0,4 |
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); |
0,2–0,4 |
III– bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) |
0,2–0,4 |
SOJA i inne strączkowe |
I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); |
0,2–0,4 |
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); |
0,2–0,4 |
III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) |
0,2–0,4 |
JABŁOŃ, GRUSZA |
I – zielony pąk (BBCH 56); |
0,2–0,4 |
II – różowy (biały) pąk (BBCH 57–59); |
0,2–0,4 |
III – początek kwitnienia (BBCH 60–63); |
0,2–0,4 |
IV – początek dojrzewania – wybarwiania na typowy kolor (BBCH 81–85) ok. 4 tygodnie przed zbiorem |
0,2–0,4 |
CZEREŚNIA, WIŚNIA |
I – biały pąk (BBCH 57–59); |
0,2–0,4 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) |
0,2–0,4 |
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); |
0,2–0,4 |
IV – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) |
0,2–0,4 |
ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA |
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64) |
0,2–0,4 |
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) |
0,2–0,4 |
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); |
0,2–0,4 |
IV – początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) |
0,2–0,4 |
MALINA |
I–II – rozwój liści (BBCH 07–16) |
0,2–0,4 |
III – rozwój liści i pędów (BBCH16–39) |
0,2–0,4 |
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63) |
0,2–0,4 |
PORZECZKA |
I – początek wegetacji (BBCH 07–09) |
0,2–0,4 |
I – rozwój liści i pędów (BBCH 10–39); |
0,2–0,4 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
0,2–0,4 |
WINOROŚL |
I – rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16); |
0,2–0,4 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
0,2–0,4 |
TRUSKAWKA |
I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); |
0,2–0,4 |
II – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe BBCH 55); |
0,2–0,4 |
III – biały pak (BBCH 58–59); |
0,2–0,4 |
IV – kwitnienie (BBCH 60–65); |
0,2–0,4 |
V – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); |
0,2–0,4 |
PAPRYKA |
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); |
0,2–0,4 |
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); |
0,2–0,4 |
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61); |
0,2–0,4
|
POMIDOR |
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); |
0,2–0,4 |
II – widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53); |
0,2–0,4 |
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); |
0,2–0,4 |
OGÓREK |
I – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); |
0,2–0,4 |
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); |
0,2–0,4 |
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); |
0,2–0,4 |
WARZYWA KAPUSTOWATE |
I – rozwój liści (BBCH 15–19); |
0,2–0,4 |
II – części roślin przeznaczonych do zbioru osiągają 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43)
|
0,2–0,4 |
WARZYWA KORZENIOWE |
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); |
0,2–0,4 |
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); |
0,2–0,4 |
CEBULOWE |
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); |
0,2–0,4 |
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43)
|
0,2–0,4 |
IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) |
0,2–0,4 |
WARZYWA STRĄCZKOWE
|
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); |
0,2–0,4 |
II – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) |
0,2–0,4 |
BARDZO SZEROKIE ZASTOSOWANIE!!!
BARDZO SKUTECZNE DZIAŁANIE !!!
|