Zalety stosowania stymulatora TYTANIT:
- wzrost ilości i jakości plonu
- zdecydowany wzrost rentowności uprawy. Doskonała relacja zysku w stosunku do poniesionych kosztów,
- wzrost odporności roślin na czynniki chorobotwórcze
- wzrost odporności na stresy wywołany czynnikami abiotycznymi ( niekorzystne warunki klimatyczno-środowiskowe)
- możliwość łącznego stosowania z większością nawozów do aplikacji pozakorzeniowej i środków ochrony roślin
Dotychczas poznano 4 istotne sposoby oddziaływania jonów tytanu na roślinę.
1.Zwiększenie wigoru ziaren pyłku- Wpływ dolistnego dostarczenia jonów tytanu na procesy zapylenia i zapłodnienia poznane zostały na początku IX wieku. Związane jest to między innymi z lepszym przyleganiem pyłku do znamienia słupka oraz intensyfikacją rozwoju łagiewki pyłkowej.
2. Wzrost aktywności jonów żelaza- Poprzez dostarczenie roślinie jonów tytanu zwiększa się intensywność fotosyntezy, wzrasta synteza chlorofilu i aktywność enzymów. Takie zmiany w roślinie powstają dzięki zwiększonej aktywności jonów żelaza.
3.Zwiększenie tempa pobierania składników pokarmowych- Związane jest to ze wzrostem przemian metabolicznych zachodzących w roślinie. Szybciej pobierane są składniki pokarmowe dostarczone roślinom do gleby, jak i te w formie aplikacji pozakorzeniowej.
4.Zwiększenie odporności na infekcje wywoływane przez niektóre patogeny grzybowe -Podczas prac badawczych nad stosowaniem pozakorzeniowym preparatu TYTANIT stwierdzono, że w znacznym stopniu ograniczane jest występowanie niektórych chorób pochodzenia grzybowego. Na badanych gatunkach warzyw odnotowano ograniczenie porażenia przez mączniaka prawdziwego i alternariozę.
Instrukcja stosowania:
TYTANIT zawiera 0,8% (m/m) tytanu (Ti) tj.(8,5 g Ti w 1 Iitrze stymulatora).
Stosować dolistnie w formie roztworu wodnego.Pokryć roztworem dokładnie całą powierzchnię liści. TYTANIT® można stosowaćw postaci roztworu wodnego: pojedynczo lub łącznie z mocznikiem, siarczanem magnezu, innym nawozem dolistnym. Unikać oprysków podczas dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury i silnego wiatru.Nie przekraczać zalecanych dawek.
TERMINY STOSOWANIA, ZALECENIA DLA RÓŻNYCH GATUNKÓW ROŚLIN
- DRZEWA OWOCOWE (0,2-0,4 l/ha;[zasłonięte]500-10 l/ha): I – rozwój pąków kwiatowych, II – kwitnienie,III - po zawiązaniu owoców i wykształceniu liści, IV - w czasie wzrostu owoców (połowa czerwca).
- KRZEWY OWOCOWE (0,2-0,4 l/ha;[zasłonięte]500-10 l/ha): I – po wznowieniu wegetacji wiosennej,II – w czasie kwitnienia, III – rozwój owoców.
- TRUSKAWKA (0,2-0,4 l/ha; 300-600 l/ha): I – po wznowieniu wegetacji wiosennej, następne co 7-10 dni do początków owocowania.
- POMIDOR, PAPRYKA (0,2-0,4 l/ha; 300-600 l/ha): opryskiwać kilkakrotnie, co 10 dni, od chwili ukorzenieniasię rozsady.
- OGÓREK (0,2-0,4 l/ha;300-600 l/ha): opryskiwać kilkakrotnie, co 10 dni, od chwili wykształcenia 2-4 liści właściwych.
- WARZYWA CEBULOWE, KORZENIOWE, KAPUSTNE (0,2 l/ha;300-600 l/ha): I – po ukazaniu się 2-3 liści właściwych dla roślin z siewu lub po prawidłowym ukorzenieniu się rozsady. Wykonać 2-3 opryski co 2 tygodnie.
- ROŚLINY OZDOBNE (0,2 l/ha;300-600 l/ha): I – z chwilą pojawiania się nowych pędów lub pąków kwiatowych, następne co 7-10 dni.
- ZBOŻA (0,2-0,4 l/ha; 200-300 l/ha): jesień: faza 3-4 liści;wiosna: I–krzewienie, II- strzelanie w źdźbło, III – kłoszenie.
- RZEPAK (0,2-0,4 l/ha; 200-300 l/ha): jesień: faza 4-6 liści; wiosna: I – formowanie łodygi, II – pąkowanie, III – kwitnienie/zawiązywanie łuszczyn.
- KUKURYDZA (0,2-0,4 l/ha;200-300 l/ha): I – faza 2-6 liści, II – 7-10 dni po pierwszym, III – 7-10 dni po drugim.
- ZIEMNIAK (0,2-0,5 l/ha;200-300 l/ha): I – po wytworzeniu pędów bocznych,II- w czasie kwitnienia.
- Inne uprawy rolnicze (0,2-0,4 l/ha; 200-300 l/ha):stosować dwa-trzy opryski w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.