|
Zapraszamy do zakupu nasion
TYMIANEK WŁAŚCIWY
Thymus vulgaris
Opakowanie: 0,1 g
Tymianek pospolity jest rozgałęzioną krzewinką wyrastającą na wysokość 30—40 cm, o drobnych czterokanciastych, czerwonobrunatnych, na dole drewniejących pędach. Liście rośliny są drobne, krótkoogonkowe, wyrastające parami, nakrzyżległe, szarozielone o kształcie owalnie wydłużonym, a brzegach podwiniętych ku dołowi. Zioło kwitnie w czerwcu i lipcu wytwarzając na szczytach pędów kwiaty 5-krotne, zrosłopłatkowe, różowe lub fioletowe (rzadko białe), zebrane w główkowych kwiatostanach. Owocem tymianku jest drobna, czarnobrunatna, okrągława, poczwórna rozłupina.
Tymianek jest rośliną o bardzo swoistym, aromatycznym, przyjemnym, ale ostrym zapachu tymolowym. Zaliczamy go do roślin wybitnie miododajnych.Ziele ścinamy po raz pierwszy w początku kwietnia — w czerwcu — na wysokość 10 cm od ziemi — po to, by jego odrosty zebrać ponownie na początku października. Tymianek suszymy rozłożony cienką warstwą, później wykruszamy oddzielając równocześnie zdrewniałe jego części. Susz najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach.
Roślina pobudza do lepszej pracy przewód pokarmowy, łagodzi skurcze żołądka, uspokaja system nerwowy, jest znakomitym środkiem przeciwbakteryjnym i i wykrztuśnym.
We współczesnej kuchni tymianku używa się przede wszystkim do mięs — do pieczeni wołowej, wieprzowiny, wątróbki, farszy (np. do pierożków), kotletów mielonych, pieczonego drobiu i ryb, do sosów, gulaszy i paprykarzy, do niektórych dań z grilla. Poza tym do rosołu i innych zup. Ale także do marynat, do octu ziołowego, do wyrobu pasztetów i wędlin, do kiszenia i marynowania ogórków.
wysiew nasion: kwiecień - maj
|