Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TYMIANEK WŁAŚCIWY (Thymus vulgaris)

18-01-2012, 2:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł     
Użytkownik stokrotka9512
numer aukcji: 2034365419
Miejscowość KALETY
Wyświetleń: 10   
Koniec: 12-01-2012 23:16:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

najnowszy

 





 

 

 

Zapraszamy do zakupu nasion

 


TYMIANEK WŁAŚCIWY

Thymus vulgaris



  Opakowanie: 0,3 g

 

 

 

 

Tymianek pospolity jest rozgałęzioną krzewinką wyrastającą na wysokość 30—40 cm, o drobnych czterokanciastych, czerwonobrunatnych, na dole drewniejących pędach. Liście rośliny są drobne, krótkoogonkowe, wyrastające parami, nakrzyżległe, szarozielone o kształcie owalnie wydłużonym, a brzegach podwiniętych ku dołowi. Zioło kwitnie w czerwcu i lipcu wytwarzając na szczytach pędów kwiaty 5-krotne, zrosłopłatkowe, różowe lub fioletowe (rzadko białe), zebrane w główkowych kwiatostanach. Owocem tymianku jest drobna, czarnobrunatna, okrągława, poczwórna rozłupina.

Tymianek jest rośliną o bardzo swoistym, aromatycznym, przyjemnym, ale ostrym zapachu tymolowym. Zaliczamy go do roślin wybitnie miododajnych.Ziele ścinamy po raz pierwszy w początku kwietnia — w czerwcu — na wysokość 10 cm od ziemi — po to, by jego odrosty zebrać ponownie na początku października. Tymianek suszymy rozłożony cienką warstwą, później wykruszamy oddzielając równocześnie zdrewniałe jego części. Susz najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach.

Roślina pobudza do lepszej pracy przewód pokarmowy, łagodzi skurcze żołądka, uspokaja system nerwowy, jest znakomitym środkiem przeciwbakteryjnym i i wykrztuśnym.

We współczesnej kuchni tymianku używa się przede wszystkim do mięs — do pieczeni wołowej, wieprzowiny, wątróbki, farszy (np. do pierożków), kotletów mielonych, pieczonego drobiu i ryb, do sosów, gulaszy i paprykarzy, do niektórych dań z grilla. Poza tym do rosołu i innych zup. Ale także do marynat, do octu ziołowego, do wyrobu pasztetów i wędlin, do kiszenia i marynowania ogórków.

 

 

 

 

wysiew nasion: kwiecień - maj


Zobacz inne moje aukcje (stokrotka9512):