Thymon, czyli tymianek oznacza, z greckiego odwagę. W średniowieczu kobiety, na znak odwagi, wyszywały swoim mężom na koszuli gałązki tymianku.
Tymianek nazywany jest też macierzanką.
Tymianek pochodzi z krajów śródziemnomorskich, a, starożytni Grecy używali go, jako napoju uzdrawiającego.
Uprawa tymianku rozpoczęła się w Europie w XI wieku i zapoczątkował ją zakon benedyktynów.
Francuzi wytwarzali wino z tymianku, które było uważane za bardzo dobre lekarstwo na choroby głowy, wątroby, żołądka, śledziony i nerek.
Obecnie tymianek uprawiany jest, jako przyprawa i roślina lecznicza. Jest też rośliną ozdobną.
Zastosowanie w kuchni:
• Świeże i suszone liście tymianku są dodawane do sosów, cielęciny, wieprzowiny, ryb i zup. Dodaje się je do potraw z grilla i potraw warzywnych oraz do sałatek i marynat.
• Tymianek usuwa przykry zapach ryb.
• Tymianek jest wykorzystywany podczas produkcji win i likierów.
• Tymianek nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat. Wynika to z właściwości tymianku, a, w szczególności, jego zapachu.
Właściwości lecznicze:
• Tymianek pomaga osobom, chorującym na astmę, wzmacnia układ nerwowy, wspomaga proces trawienia i łagodzi biegunkę.
• Jest stosowany przy przeziębieniu, a olejek z tymianku ma działanie dezynfekujące.
• Tymianku nie powinny stosować osoby, mające problem z sercem i kobiety w ciąży.