Charakterystyka:
Swoistym aromatem i intensywnym smakiem charakteryzują się zarówno świeże, jak i suszone zielone części tymianku. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej i włoskiej. Tymianek nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt. Tymianek znano już w starożytności. Egipcjanie stosowali go do kadzideł i mumifikacji zwłok. Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e. Aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma silny aromat. Słowo "tymianek" pochodzi od greckiego thymon, co oznacza "odważny". Podobno jest lekiem na nieśmiałość.
Opakowanie:
Ziele angielske zapakowana jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Tymianek dodaje się do ziemniaków, wątróbki, bigosu, grzybów, mielonego mięsa. Poprawia smak pizzy, sałatki, ostrych sosów oraz potraw z roślin strączkowych (fasola, groch). Do zup, sosów, ziemniaków, warzyw, do dziczyzny, wołowiny, baraniny, drobiu, ryb, grzybów i serów. Tymianek usuwa przykry zapach ryb. Jest wykorzystywany w produkcji win i likierów.
Działanie:
-
Posiada duże znaczenie jako środek o właściwościach antybiotycznych w przemyśle parafarmaceutyków i środków kosmetycznych.
-
Olejek tymiankowy ma działanie bakterio i grzybobójcze, głównie dzięki zawartości tymolu oraz wykrztuśne.
-
Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, a także do poprawiania apetytu.
-
Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające.
-
Tymianek pomaga osobom, chorującym na astmę, wzmacnia układ nerwowy, wspomaga proces trawienia i łagodzi biegunkę.
-
Tymianku nie powinny stosować osoby, mające problem z sercem i kobiety w ciąży.