Yerba Mate Paraguay JAMBA S.C. Ceramiczna 5a 22-100 Chełm
Napisz do nas: [zasłonięte]@yerbamate.com.pl [zasłonięte]91049
WSZYSTKO O WYSYŁCE Kupując kilka przedmiotów jednocześnie na naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz
Zamówienia o wadze do 1,99kg realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A.; powyżej 2kg wysyłka firmą kurierską.
EKONOMICZNIE PRZEDPŁATA do 499g - 5zł 0,5kg - 0,99kg -7,5zł 1kg - 1,99kg - 9,5zł
PRIORYTET PRZEDPŁATA do 499g - 6zł 0,5kg - 0,99kg - 9zł 1kg - 1,99kg - 12zł 2kg - 9,99kg - 15zł KURIER 10kg - 30kg - 17zł KURIER
ZA POBRANIEM EKONOMICZNIE do 499g - 10,5zł 0,5kg - 0,99kg - 12,5zł 1kg - 1,99kg - 14zł
ZA POBRANIEM PRIORYTET do 499g - 13,5zł 0,5kg - 0,99kg - 15,5zł 1kg - 1,99kg - 17zł 2kg - 9,99kg - 19zł KURIER 10kg - 30kg - 21zł KURIER
Paczki wysyłamy najpóźniej następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty. Na poleceniu przelewu należy podać nick z allegro.
|
Czarna, mała tykwa
do picia yerba mate
poj. 150-180ml
Czarna, mocna tykwa wykonana z owocu lagenarii. Pojemność: ok.150-180ml Wysokość naczynka: ok.7cm
Na innej naszej aukcji tykwa w kolorze brązowym.
Sposób przygotowania naczynek z tykwy:
Nową tykwę należy odpowiednio przygotować aby pita yerba nabrała właściwego aromatu: 1. Napełniamy tykwę do 2/3 poj. suszem yerba mate. 2. Zalewamy gorącą (nie wrzącą!) wodą. 3. Odstawiamy na jeden dzień. 4. Wyrzucamy zawartość, płuczemy naczynko i wyskrobujemy resztki włókien ze ścianek. 5. Powtarzamy pkt. 1-4
Yerba Mate co to jest? Yerba Mate jest otrzymywana z liści południowo-amerykańskiej rośliny – ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Paragwaj, Argentyna, Brazylia, Urugwaj), jakkolwiek ostatnimi czasy zyskuje popularność wnbsp;pozostałych częściach świata, w tym również w Polsce. Na początku XVI w. hiszpański odkrywca Juan Díaz de Solís zaobserwował, że Indianie Guarani sporządzają herbatę z liści, która powoduje u nich odprężenie i zniesienie uczucia zmęczenia. Od tego czasu mate nazywana była herbatą paragwajską. Sami Indianie twierdzą, że piją napar z liści ostrokrzewu od wieków, aby oczyścić krew, wzmocnić włosy, zwiększyć odporność organizmu, zwalczyć zmęczenie i zredukować stres.
Właściwości yerba mate: - pobudza umysł i ciało, dodaje energii, rozluźnia - niweluje objawy zmęczenia, stymuluje osłabiony i zmęczony układ nerwowy - poprawia koncentrację, polepsza sprawność fizyczną i intelektualną - daje uczucie sytości dlatego polecana jest przy odchudzaniu - reguluję przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmu - odbudowuje uszkodzone tkanki żołądka i jelit - poprawia kondycję włosów, zębów i paznokci - oczyszcza krew z toksyn, wspomaga pracę nerek, stymuluję pracę serca
Yerba Mate dzięki zawartości pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) może z powodzeniem zastępować kawę, a jednocześnie dostarcza wielu pożytecznych składników. Bogata jest w wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Podobnie jak kawa jest naparem stymulującym, który likwiduje zmęczenie oraz pobudza zdolności fizyczne i psychiczne organizmu, jednak w przeciwieństwie do niej posiada mniej skutków ubocznych,a jej pobudzające działanie utrzymuje się dłużej. Korzystnie wpływa na wydajność pracy umysłowej, zapamiętywania i uczenia się. Prócz walorów smakowych Yerba Mate posiada również silne właściwości antyutleniające, przez co pozwala zachować nam młodość i zdrowie. Liczne badania naukowe dowodzą, że antyoksydanty pochodzące z Yerba Mate w dużym stopniu przyczyniają się do redukcji ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory i choroby serca oraz opóźniają procesy starcze komórek. Yerba Mate jest również doskonałym środkiem odchudzającym. Udowodniono, że herbata ta nie tylko obniża łaknienie, ale też przyspiesza przemianę materii (a więc i zbędnych kalorii), a w szczególności katabolizm węglowodanów i tłuszczy.
|
|
Przyrządzanie Yerba Mate
Wypełnij tykwę (lub kubek) w 3/4 objętości suszem Yerba Maté.
Stukając lekko dłonią o naczynie umieść susz po jednej stronie tykwy, tak by utworzyć po przeciwnej stronie wolne miejsce na wodę.
Wlej do tykwy letnią wodę, tak by tylko zwilżyła susz (nie do pełna), poczekaj krótką chwilę, by woda wsiąkła w Yerba Mate.
Włóż do naczynia bombillę (rurkę), a następnie dopełnij wodą o temperaturze ok. 70°C (trochę poniżej temperatury wrzenia).
Uzupełniaj tykwę wodą o temperaturze 70°C (najlepiej w tym celu używać termosu). Nie mieszaj zawartością naczynia. Raz przygotowany napar pozwala na kilku - kilkunastokrotne dopełnianie wodą.
W celu uzyskania mniej intensywnego naparu wsyp 2-3 łyżeczki suszu do tykwy (lub kubka) i zalej przegotowaną, ostudzoną do 70°C wodą.
Yerba Mate można zalewać również zimną wodą lub sokiem owocowym najlepiej z dużą ilością kostek lodu. Zimna Yerba Mate nazywana jest napojem Tereré. Yerba Mate możemy pić z dodatkiem cytryny, mięty a nawet miodu.
|