Tykwa do Yerba Mate Argentina ręcznie rzeźbiona
Piękne, ręcznie rzeźbione matero z tykwy, przeznaczone do picia yerba mate. Wykończone metalową wirolką. Naczynko wykonane jest z najwyższej jakości owocu tykwy.
Prawidłowa konserwacja gwarantuje, iż naczynko będzie służyć latami.
Na tykwie wyrzeźbiony motyw argentyński.
Uwagi: ponieważ naczynko wykonane jest z naturalnego owocu tykwy, mogą występować pewne różnice kolorystyczne oraz w wymiarach poszczególnych sztuk.
Kupując naczynko, trzeba przygotować je do użytkowania, wykonując tzw. currado.
Currado Tykwy - Czyli jak przygotować nową tykwę do picia ?
Jak wiadomo tykwa, jest naturalnym owocem, który wymaga odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy, którego trzeba się pozbyć. Dlatego w tym celu należy wykonać proces Currado, czyli oczyszczenia tykwy.
Proces Currado Tykwy w 10 prostych krokach:
1. Do świeżo zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy włóż zużyte wilgotne fusy Yerba Mate do 3/4 objętości
2. Wlej wrzątek do środka i pozostaw do nasiąknięcia na 24 godziny
3. Opróżnij naczynko z fusów
4. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą
5. Delikatnie wyskrob łyżeczką resztki miąższu
6. Nasyp świeżej Yerba Mate do naczynka
7. Zalej wodą o temp. ok 70-80C
8. Pozostaw na jeden dzień w celu nasączenia naczynka smakiem Yerba Mate
9. Opróżnij naczynko i wypłucz
10. Przygotuj Yerba Mate w klasyczny sposób i delektuj się wspaniałym smakiem Yerba Mate.
Normalnym zjawiskiem jest tak zwane "pocenie się tykwy". Polega ono na tym, że od spodu naczynka pojawiają się krople płynu. Wynika to z tego, że każda tykwa jest trochę nieszczelna. Dlatego aby uniknąć zabrudzenia stołu należy stawiać ją na podkładce lub talerzyku. Można również zakupić tykwę na stojaczku lub okutą od spodu w metal.