Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Tykwa do Yerba Mate

23-05-2012, 10:19
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19 zł     
Użytkownik herbataczykawa
numer aukcji: 2289879252
Miejscowość Sosnowiec
Wyświetleń: 101   
Koniec: 19-05-2012, 16:49
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

[zasłonięte]@herbataczykawa.pl

tel. 32 [zasłonięte] 50

tel. 511 [zasłonięte] 162

tel. 789 [zasłonięte] 267

GG:
mBank:
40 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 691817

List polecony 6,00 zł

List polecony priorytet 7,00 zł

Przesyłka kurierska 17,00 zł

Przesyłka pobraniowa 22,00 zł

Szczegółowy regulamin naszego sklepu

znajdziecie Państwo na stronie "O mnie".

Tykwa do Yerba Mate

Tradycyjne naczynko do picia yerba mate.

Wykończone metalową wirolką.
Wykonane jest z najwyższej jakości owocu tykwy.
Prawidłowa konserwacja gwarantuje, iż naczynko będzie służyć latami.

Tykwa - Czyli jak przygotować nową tykwę do picia ?

Jak wiadomo tykwa, jest naturalnym owocem, który wymaga odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy, którego trzeba się pozbyć. Dlatego w tym celu należy wykonać proces Currado, czyli oczyszczenia tykwy.

Proces Currado Tykwy w 10 prostych krokach.

1. Do świeżo zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy włóż zużyte wilgotne fusy Yerba Mate do 3/4 objętości
2. Wlej wrzątek do środka i pozostaw do nasiąknięcia na 24 godziny
3. Opróżnij naczynko z fusów
4. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą
5. Wyskrob łyżeczką resztki miąższu
6. Nasyp świeżej Yerba Mate do naczynka
7. Zalej wodą o temp. ok 70-80C
8. Pozostaw na jeden dzień w celu nasączenia naczynka smakiem Yerba Mate
9. Opróżnij naczynko i wypłucz
10. Przygotuj Yerba Mate w klasyczny sposób i delektuj się wspaniałym smakiem Yerba Mate.


Normalnym zjawiskiem jest tak zwane "pocenie się tykwy". Polega ono na tym, że od spodu naczynka pojawiają się krople płynu. Wynika to z tego, że każda tykwa jest trochę nieszczelna. Dlatego aby uniknąć zabrudzeniastołu należy stawiać ją na podkładce lub talerzyku. Można również zakupić tykwę na stojaczku lub okutą od spodu w metal.


Przygotowanie do użytku naczynka drewnianego

Naczynko wykonane z drewna tak samo jak naczynie wykonane z owocu tykwy wymaga odpowiedniej konserwacji.
Proces konserwacji jest dosyć prosty.


1. Zakupione naczynko, wypłucz wodą i wytrzyj.
2. Poczekaj aż wyschnie zwykle ok. kilku godzin ( BARDZO WAŻNE )
3. Nasmaruj dość obficie oliwą z oliwek lub masłem
4. Odczekaj 3 dni
5. Opłucz naczynko z niewsiąkniętego tłuszczu i przygotuj Yerba Mate w tradycyjny sposób



Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:

1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C
5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.