Chilijska tykwa wykończona piękną stalową virollą, zdobiona fantazyjnymi, żłobionymi wzorami. Pojemność od 180 do 280 ml. Są to najbardziej wytrzymałe tykwy o najgrubszych ściankach. Jakość chilijskich tykiew docenili mateiśći na całym świecie. To własnie te tykwy znajdziecie w rękach tych, którzy kochają rzeczy piękne i praktyczne.Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, są bardzo wytrzymałe. Na tykwie mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia i mogą różnić się kształtem i pojemnością. Tykwy z Chile znane są ze staranności wykonania i długowieczności. Dbałość w procesie suszenia owoców w górskich wioskach na wietrznych stokach dodaje mnaczynkom pieknego charaketeru. Chile to po Argentynie najwiekszy na świecie rynek yerba mate.
Każda tykwa powinna mieć wykonane curado (przed pierwszym użyciem):
Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st. C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 2 dni. Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.