Istnieje ogromna ilość ekspresów do kawy, lecz prawdziwi miłośnicy kawy wiedzą, że Turka (tygiel) do kawy to idealny wybór. Turka do kawy była wykorzystywana już w starożytności i dotychczas nie wymyślono nic lepszego dla przygotowywania kawy. Chodzi o to, że elektryczne ekspresy do kawy albo inne naczynia w których przygotowuje się kawę mają wysokie ciepło-przewodnictwo, a to źle wpływa na jakości napoju. Prawdziwa kawa nie powinna wrzeć jak herbata, ona powinna parzyć się na powolnym ogniu wchłaniając cały aromat kawy. Turki do kawy bywają miedziane, ceramiczne, srebrne, aluminiowe. Turka z ceramiki jest wprost idealna dla przygotowywania kawy, ale jest krucha i w niej mogą z czasem utworzyć się mikropęknięcia, a w rezultacie ulec całkowitemu pęknięciu. Srebrna Turka dla kawy to idealny wybór z właściwościami bliska do miedzianej, lecz cena takiej Turki będzie bardzo wysoka. Najpopularniejsza Turka do kawy jest z miedzi, ponieważ miedź ma równomierną przewodność cieplną i kawa nie przypala się do ścianek. Jakościowa Turka ma szerokie dno i wąskie gardło, wewnętrzne pokrycie ścianek naczynia musi być z spożywczej cyny. Turka do kawy nie może być z plastikową rączką, ponieważ taka rączka z czasem zdeformuje się od temperatury, nie może też być z metalu gdyż łatwo można oparzyć rękę. Ja proponuję miedzianą Turkę z ozdobnym ornamentem o pojemności 0,4l z drewnianą rączką, idealną do przygotowania kawy dla Twoich bliskich lub też jako prezent dla najbliższych Ci osób.
W informacji do sprzedającego proszę podać rodzaj ornamentu zdobnego na naczyniu:
1. "Greckie mity"
2. "Kwiaty - Ptaki"
|