Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TWORZYWA SZTUCZNE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM spis

10-02-2014, 16:19
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 13.99 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 3935477266
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 3   
Koniec: 10-02-2014 16:14:07

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka z obwolutą
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

 

przedmiot aukcji:

TWORZYWA SZTUCZNE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM

W.G. Popowskij

Ja.G. Murawin

T.B. Diulger

Ja.I. Kamienszczik

Wydawnictwo: WNT, 1972
Oprawa: miękka z obwolutą
Stron: 258
Stan: bardzo dobry (-), nieaktualne pieczątki

Książka zawiera podstawowe wiadomości o tworzywach sztucz­nych stosowanych w przemyśle spożywczym. Są w niej zesta­wione doświadczenia radzieckie i zagraniczne w zakresie za­stosowania tworzyw sztucznych do wyrobu nowoczesnych opa­kowań, zamknięć, uszczelek i powłok w celu ochrony powie­rzchni pojemników, urządzeń i środków transportowych. Polskie tłumaczenie książki zostało uzupełnione Wytycznymi Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej z 1967 r. w sprawie wyrobu tworzyw sztucznych, przeznaczonych do produkcji nie­których przedmiotów użytku oraz wyrobu tych przedmiotów. Książka jest przeznaczona dla pracowników inżynieryjno-tech­nicznych przemysłu spożywczego.


SPIS TREŚCI:

Przedmowa do wydania polskiego .
Przedmowa do wydania rosyjskiego

I. Wymagania stawiane opakowaniom z tworzyw sztucznych w zależności
od specyfiki technologii utrwalania    :
1. Podstawowe metody utrwalania żywności   
2. Wymagania dla opakowaniowych tworzyw sztucznych ....

II. Opakowaniowe tworzywa sztuczne stosowane w przemyśle spożywczym
1. Podstawowe typy opakowaniowych tworzyw sztucznych, stosowanych
do utrwalonych produktów spożywczych   
Celuloza i jej pochodne   
Poliolefiny    
Folie z chlorowodorku kauczuku (pliofilmy)   
Polimery i kopolimery chlorku winylu   
Materiały na bazie polistyrenu   
Poliamidowe tworzywa opakowaniowe   
Folie z politereftalanu glikolu etylenowego   
Inne rodzaje tworzyw opakowaniowych   
Kompleksowe wielowarstwowe tworzywa opakowaniowe .... Specjalne tworzywa opakowaniowe   
2. Przenikalność gazów przez tworzywa sztuczne   

III. Pakowanie produktów spożywczych utrwalanych różnymi metodami .
1. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania suszonych produk­tów spożywczych    
2. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania produktów spożyw­czych utrwalanych przez zamrożenie   
3. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania produktów spożyw­czych nie poddawanych obróbce termicznej w opakowaniu .
Zastosowanie toreb w formie wkładek   
Zastosowanie jednostkowych opakowań z tworzyw sztucznych do
pakowania pastowatych i ciekłych produktów spożywczych .
Zagęszczanie ciekłych produktów spożywczych metodą odwróconej osmozy    
4. Zastosowanie tworzyw sztucznych przy utrwalaniu substancjami gazowymi       
5. Zastosowanie tworzyw sztucznych do produktów spożywczych utrwa­lanych termicznie bezpośrednio w opakowaniu   
Termiczne konserwowanie produktów spożywczych w torebkach
z tworzyw sztucznych   
Konserwowanie cieplne w opakowaniach z tworzyw sztucznych .
6. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania produktów spożyw­czych utrwalanych metodą napromieniowania   
7. Opakowania z tworzyw sztucznych stosowane przy długotrwałym przechowywaniu owoców i warzyw   

IV. Powłoki z tworzyw sztucznych do dużych zbiorników i urządzeń .
1. Powłoki do zbiorników metalowych        
2. Powłoki dc betonowych i żelazobetonowych zbiorników .
3. Tworzywa sztuczne stosowane do ochrony urządzeń i dużych opa­kowań metalowych            
4. Bezpieczeństwo i higiena pracy w czasie nanoszenia powłok ochron­nych
       
V. Tworzywa sztuczne stosowane do zamknięć opakowań i jako materiały
uszczelniające    

VI. Konstrukcyjne tworzywa sztuczne       
1. Skrzynki z tworzyw sztucznych   
2. Przewody z tworzyw sztucznych do transportowania produktów spożywczych
       
VII. Zastosowanie klejów syntetycznych       

VIII. Ekonomiczna efektywność stosowania tworzyw sztucznych w przemyśle
spożywczym            
1. Pakowanie ostrego sosu pomidorowego w opakowania z twardego polichlorku winylu na liniach VA-II/S (firmy Hassia)   
2. Pakowanie soku winogronowego w butelki zamykane kapslami typu koronowego z uszczelkami z tworzyw sztucznych ......
3. Aseptyczne rozlewanie i przechowywanie koncentratu pomidorowego w 100 litrowych metalowych beczkach z powłokami z tworzyw sztucznych   
4. Obliczanie efektywności ekonomicznej uzyskanej w wyniku zamiany jednego zbiornika ze stali nierdzewnej na zbiornik z powłoką utwar­dzoną               
5. Zastosowanie tworzyw sztucznych do ochrony zbiorników ze stali zwykłej jakości (zamiast stali nierdzewnej), przeznaczonych do prze­wożenia pulpy pomidorowej       
6. Efektywno/ć ekonomiczna przy stosowaniu czterowarstwowych toreb papierowych              .
Piśmiennictwo .       

 

 

TWORZYWA SZTUCZNE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM spis

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt