TWORZYWA SZTUCZNE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
W.G. Popowskij
Ja.G. Murawin
T.B. Diulger
Ja.I. Kamienszczik
Wydawnictwo: WNT, 1972
Oprawa: miękka z obwolutą
Stron: 258
Stan: bardzo dobry (-), nieaktualne pieczątki
Książka zawiera podstawowe wiadomości o tworzywach sztucznych stosowanych w przemyśle spożywczym. Są w niej zestawione doświadczenia radzieckie i zagraniczne w zakresie zastosowania tworzyw sztucznych do wyrobu nowoczesnych opakowań, zamknięć, uszczelek i powłok w celu ochrony powierzchni pojemników, urządzeń i środków transportowych. Polskie tłumaczenie książki zostało uzupełnione Wytycznymi Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej z 1967 r. w sprawie wyrobu tworzyw sztucznych, przeznaczonych do produkcji niektórych przedmiotów użytku oraz wyrobu tych przedmiotów. Książka jest przeznaczona dla pracowników inżynieryjno-technicznych przemysłu spożywczego.
SPIS TREŚCI:
Przedmowa do wydania polskiego .
Przedmowa do wydania rosyjskiego
I. Wymagania stawiane opakowaniom z tworzyw sztucznych w zależności
od specyfiki technologii utrwalania :
1. Podstawowe metody utrwalania żywności
2. Wymagania dla opakowaniowych tworzyw sztucznych ....
II. Opakowaniowe tworzywa sztuczne stosowane w przemyśle spożywczym
1. Podstawowe typy opakowaniowych tworzyw sztucznych, stosowanych
do utrwalonych produktów spożywczych
Celuloza i jej pochodne
Poliolefiny
Folie z chlorowodorku kauczuku (pliofilmy)
Polimery i kopolimery chlorku winylu
Materiały na bazie polistyrenu
Poliamidowe tworzywa opakowaniowe
Folie z politereftalanu glikolu etylenowego
Inne rodzaje tworzyw opakowaniowych
Kompleksowe wielowarstwowe tworzywa opakowaniowe .... Specjalne tworzywa opakowaniowe
2. Przenikalność gazów przez tworzywa sztuczne
III. Pakowanie produktów spożywczych utrwalanych różnymi metodami .
1. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania suszonych produktów spożywczych
2. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania produktów spożywczych utrwalanych przez zamrożenie
3. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania produktów spożywczych nie poddawanych obróbce termicznej w opakowaniu .
Zastosowanie toreb w formie wkładek
Zastosowanie jednostkowych opakowań z tworzyw sztucznych do
pakowania pastowatych i ciekłych produktów spożywczych .
Zagęszczanie ciekłych produktów spożywczych metodą odwróconej osmozy
4. Zastosowanie tworzyw sztucznych przy utrwalaniu substancjami gazowymi
5. Zastosowanie tworzyw sztucznych do produktów spożywczych utrwalanych termicznie bezpośrednio w opakowaniu
Termiczne konserwowanie produktów spożywczych w torebkach
z tworzyw sztucznych
Konserwowanie cieplne w opakowaniach z tworzyw sztucznych .
6. Zastosowanie tworzyw sztucznych do pakowania produktów spożywczych utrwalanych metodą napromieniowania
7. Opakowania z tworzyw sztucznych stosowane przy długotrwałym przechowywaniu owoców i warzyw
IV. Powłoki z tworzyw sztucznych do dużych zbiorników i urządzeń .
1. Powłoki do zbiorników metalowych
2. Powłoki dc betonowych i żelazobetonowych zbiorników .
3. Tworzywa sztuczne stosowane do ochrony urządzeń i dużych opakowań metalowych
4. Bezpieczeństwo i higiena pracy w czasie nanoszenia powłok ochronnych
V. Tworzywa sztuczne stosowane do zamknięć opakowań i jako materiały
uszczelniające
VI. Konstrukcyjne tworzywa sztuczne
1. Skrzynki z tworzyw sztucznych
2. Przewody z tworzyw sztucznych do transportowania produktów spożywczych
VII. Zastosowanie klejów syntetycznych
VIII. Ekonomiczna efektywność stosowania tworzyw sztucznych w przemyśle
spożywczym
1. Pakowanie ostrego sosu pomidorowego w opakowania z twardego polichlorku winylu na liniach VA-II/S (firmy Hassia)
2. Pakowanie soku winogronowego w butelki zamykane kapslami typu koronowego z uszczelkami z tworzyw sztucznych ......
3. Aseptyczne rozlewanie i przechowywanie koncentratu pomidorowego w 100 litrowych metalowych beczkach z powłokami z tworzyw sztucznych
4. Obliczanie efektywności ekonomicznej uzyskanej w wyniku zamiany jednego zbiornika ze stali nierdzewnej na zbiornik z powłoką utwardzoną
5. Zastosowanie tworzyw sztucznych do ochrony zbiorników ze stali zwykłej jakości (zamiast stali nierdzewnej), przeznaczonych do przewożenia pulpy pomidorowej
6. Efektywno/ć ekonomiczna przy stosowaniu czterowarstwowych toreb papierowych .
Piśmiennictwo .