Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik obsługi turystycznej na poziomie technikum i szkoły policealnej.
W części pierwszej przedstawiono:
· - kulturę obsługi i etykę zawodu,
· - działalność i organizację biura podróży,
· - bazę noclegową w turystyce.
Treści zawarte w podręczniku podane są w przystępny sposób, natomiast liczne pytania i ćwiczenia umożliwiają łatwiejsze przyswajanie przedstawionych zagadnień.
W części drugiej przedstawiono:
· - bazę gastronomiczną w turystyce,
· - transport w turystyce.
W części 3 podręcznika omówiono przewodnictwo turystyczne i pilotaż wycieczek (m. in. przepisy prawne, szkolenia, prawa i obowiązki, metodykę pracy, przepisy bezpieczeństwa i higienę pracy oraz podobieństwa i różnice obydwu zawodów ) oraz różne formy ubezpieczeń i umów turystycznych.
Czwarta część podręcznika zawiera informacje o organizacji imprez turystycznych (rodzaje programów imprez i kolejne etapy jej realizacji) oraz obsłudze podróżniczej (niezbędne dokumenty, szczepienia, odprawy graniczne, infrastruktura dworców i udzielanie informacji).