Marek Turkowski, MARKETING USŁUG
HOTELARSKICH, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1997,
14,5X20,5 cm, 260 str. okładka lakierowana (stan bdb-), stan wewnątrz bardzo
dobry (czysta, bez wpisów, zaznaczeń markerem itp. praktycznie nieużywana).
W
książce autor przedstawia, w sposób niezwykle jasny i zrozumiały, zagadnienia
marketingu usług hotelarskich. Zostały w niej omówione problemy dotyczące
produktu w hotelarstwie, dostosowania tego produktu do potrzeb konsumenta, oceny
i kształtowania usług oraz strategii cen, a także istotne zagadnienia promocji i
dystrybucji (sprzedaży) usług hotelarskich. Podane liczne przykłady z praktyki
ułatwią zrozumienie podanych wiadomości.
Oddajemy tę książkę do rąk Czytelników z przekonaniem, że będzie ona służyć
studentom szkół wyższych i pomaturalnych szkół hotelarskich, przygotowujących
kadry dla hotelarstwa, gastronomii i turystyki. Z pewnością będzie ona również
niezwykle przydatna dla właścicieli, dzierżawców i prowadzących hotele i
zajazdy, jeśli chcą uniknąć nieporozumień i osiągnąć sukces. [od Wydawcy]
SPIS TREŚCI
Rozdział 1. Wprowadzenie w problematykę
hotelarstwa
1.1. Definicja zakładu hotelarskiego i jego usług
1.2. Niektóre pojęcia
związane z hotelarstwem
1.3. Najważniejsze mierniki charakteryzujące
hotelarstwo i jego usługi
1.4. Najważniejsze cechy usługi
hotelarskiej
1.5. Rozwój i wielkość bazy usługowej hotelarstwa
Rozdział 2. Usługa hotelarska jako
produkt
2.1. Istota produktu
2.2. Potrzeby człowieka a usługi hotelarskie
2.3.
Niektóre elementy produktu a zaspokojenie potrzeb klienta
2.4. Usługa
hotelarska a jej użyteczność
2.5. Segmentacja rynku
2.6. Niektóre kierunki
rozwoju produktu
Rozdział 3. Jakość usługi
hotelarskiej
3.1. Aspekty oceny jakości usług
3.2. Jakość - pojęcie subiektywne czy
obiektywne?
3.3. Jakość usług hotelarskich a kategoryzacja zakładów
hotelarskich
3.4. Inne systemy oceny jakości usług hotelarskich
3.5.
Systemy jakości usług w niektórych łańcuchach hoteli
3.6. Jakość usług
hotelarskich a normy ISO
3.7. Zakłócenia jakości usług hotelarskich i sposoby
przeciwdziałania
3.8. Ekonomiczne aspekty jakości usług hotelarskich
Rozdział 4. Ceny w
hotelarstwie
4.1. Uwagi wstępne
4.2. Cena - nieodłączny element produktu
4.3.
Szczebel podejmowania decyzji o cenach
4.4. Związek cen z różnymi parametrami
ekonomicznymi
4.5. Podwyżki cen
4.6. Obniżki cen
4.7. Równowaga cen na
rynku usług hotelarskich
4.8. Ceny usług dodatkowych
4.9. Techniki
tworzenia cen
4.10. Inne zagadnienia związane z cenami
Rozdział 5. Promocja usług
hotelarskich
5.1. Definicja promocji
5.2. Funkcje i środki reklamy
5.3. Sprzedaż
osobista
5.4. Public relation
5.5. Inne formy promocji
Rozdział 6. Sprzedaż usług
hotelarskich
6.1. Rynek usług hotelarskich
6.2. Strategia dystrybucji
6.3.
Rezerwacja usług hotelarskich
6.4. Warunki płatności
6.5. Współpraca z
biurami podróży
6.6. Przystąpienie do łańcuchów hoteli
6.7. Sprzedaż usług
obcych przez zakład hotelarski
Rozdział 7. Działania marketingowe w
zakładzie hotelarskim
7.1. Marketing w strukturze organizacyjnej zakładu hotelarskiego
7.2.
Organizacja działań marketingowych
7.3. Plan marketingowy
7.4. Badania
marketingowe
BibliografiaObejrzyj inne moje aukcje (mniejszy koszt
wysyłki). Polecam formę płacenia z góry przelewem na moje konto w:
-
mBanku lub
- Inteligo.
Wysyłam (2 razy w tygodniu) po
zaksięgowaniu przelewu listem poleconym ekonomicznym lub paczką (przy kilku
książkach).
"ZA POBRANIEM" wysyłam osobom mającym przynajmniej 5 (PIĘĆ)
pozytywnych komentarzy.
Jeżeli mieszkasz w
Warszawie, możesz odebrać książki z Ursynowa (niedaleko stacji metra
Stokłosy).