Alcotec 24 Turbo Klar
Super szybki i super silny, dwuskładnikowy, profesjonalny środek klarujący do nastawów. Idealny do klarowania zacieru i win białych.
![](http://etikon.pl/250.jpg)
Czas całkowitego wyklarowania 24h. Zawartość na ok 25l.
Instrukcja:
1. Gdy wino bądź zacier przestaną "pracować", należy zlać je znad osadu do innego pojemnika. Przed dodaniem preparatu należy dobrze zamieszać nastaw, następnie dodać całą zawartość saszetki A całość dokładnie dodać wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny.
2. Następnie dodać zawartość saszetki B i ponownie wymieszać. Pozostawić w spokojnym miejscu, proces klarowania rozpocznie się po kilku minutach, całkowite wyklarowanie do 24h.
Bardzo szybki, skuteczny a zarazem neutralny i niezmieniający smaku środek do klarowania nastawów - cukrówek, piw, win oraz nalewek.
Składniki klaru są stosowane od klarowania soków w kartonach które można kupić w każdym sklepie.
Dedykowany jest pod stosowanie drożdży typu TURBO - 24H /48H / Turbo star vodka, Turbo batch prestige, Turbo Guld, Turbo Fruit itp...
Aukcja dotyczy środka który daje pewne satysfakcjonujące wyklarowanie nastawu po zakończonej fermentacji. Jak wiadomo na przykładzie cukrówki po fermentacji kolor nastawu jest mleczny - taka postać nie jest zalecana do destylacji z uwagi na zanieczyszczenia, drożdże i inne związki które w procesie destylacji mają duży wpływ na jakość - smak spirytusu.
Zastosowanie TURBO KLARU 24h spowoduje wyklarowanie nastawu w bardzo krótkim okresie tj 6- 12h w zależności od temperatury otoczenia.
JEDNO OPAKOWANIE - SKUTECZNIE WYKLARUJE 25 LITRÓW NASTAWU, WINA, CUKRÓWKI !!
Po zakończonej fermentacji, należy wykonać zlanie znad osadu. Następnie wciskamy saszetkę oznaczoną symbolem "A" i mieszamy intensywnie całość przez 5 minut w celu odgazowania nastawu z CO2 następnie pozostawiamy na okres 1-2h po czym wciskamy zawartość saszetki oznaczonej jako "B" i bardzo delikatnie starając się już nie dotykać dna (ponieważ osad zaczyna się już wytrącać z nastawu) mieszamy przez maksymalnie 5 sekund. Pozostawiamy to już tylko do wyklarowania - NAJLEPSZE EFEKTY czyli szybkość klarowania zachodzi w chłodnym pomieszczeniu - im chłodniej tym czas całkowitego wyklarowania skraca się nawet do 6h. W ciepłym środowisku całkowite wyklarowanie nastąpi po 12 h.
Po wyklarowaniu - czego efektem w przypadku cukrówki jest przezroczysta barwa należy zlać znad wytrąconego osadu - tak przygotowany nastaw można poddać dalszej "obróbce " lub szczelnie zamknąć i może spokojnie nie tracąc na walorach leżeć kilka tygodni
Opakowanie zawiera:
Dwie płynne saszetki wystarczają na wyklarowanie 25 l nastawu , wina , piwa - przy większej ilości należy zwiększyć ilość opakowań na 100l nastawu, wina, piwa należy użyć 4 sztuki.
Otrzymamy super wyklarowany nastaw pozbawiony najdrobniejszych zanieczyszczeń.
Środek zawiera:
Zol krzemionkowy oraz chitynę ze skorupiaków - żaden z powyższych środków nie ma wpływu na smak destylatu, wina, piwa jest neutralny i łatwy w stosowaniu. Bardzo dobrze sprawdza się w klarowaniu opornych nalewek.