Wykonana z elastycznego materiału z antypoślizgową powłoką do przygotowania i rozwałkowania ciast.
Cechy i korzyści:
- Idealnie gładka powierzchnia zapobiega przyklejaniu się ciasta, dzięki czemu do rozwałkowania ciast potrzeba znacznie mniej mąki.
- Odwrotna powierzchnia ma antypoślizgową powłoką, która zapewnia, że stolnica będzie idealnie przylegać do blatu kuchennego. Aby jeszcze bardziej zabezpieczyć stolnicę przed ewentualnym przesuwaniem się, należy blat kuchenny zwilżyć mokrą ściereczką, a następnie przycisnąć stolnicę (od wewnątrz na zewnątrz) do namoczonej powierzchni. Na powierzchniach chropowatych (ze strukturą) należy położyć wilgotny ręcznik, a na nim Stolnicę.
- Jest wykonana z elastycznego tworzywa, po zakończeniu pracy wystarczy stolnicę zwinąć, dzięki czemu nie używana nie zajmuje dużo miejsca.
- Stolnica posiada nadruki z cennymi wskazówkami: 4 okręgi – A,B,C,D ułatwiające rozwałkowywanie spodu ciasta (z brzegiem włącznie) o średnicy pasującej do odpowiednich, okrągłych form. Na brzegu stolnicy umieszczone jest objaśnienie: A=26 cm, B=29 cm, C=32 cm, D=34 cm średnicy. Gdy potrzebujemy wierzch do przykrycia ciasta, wybieramy okrąg o jeden rozmiar mniejszy od spodu. Najmniejsze koło w środku posiada średnicę 15 cm, czyli wielkość odpowiednią do przyrządzania ciastek tortowych, nadziewanych rogalików lub pasztecików.
- Idealna do przygotowania ciast na strudel, rolad i innych rolowanych ciast. Należy je cienko rozwałkować, nałożyć nadzienie i wtedy lekko unieść stolnicę z jednej strony tak, by ciasto zaczęło się samoistnie zwijać. Tak samo postępujemy przy robieniu rolad biszkoptowych. Wtedy jednak stolnicę należy uprzednio posypać cukrem. W przeciwnym razie przypieczona na brązowo skórka może przykleić się do podkładu.
Wskazówki:
Do krojenia ciasta na stolnicy należy używać przyrządów z tworzywa np. Nowa Fala Łyżka do ciasta, Silikonowa Łyżka
Wymiary:
64 cm x 46 cm