Kluseczkomania to produkt Tupperware ułatwiający przygotowywanie kluseczek do ulubionych zup, sosów i innych potraw. Odporne na wysoką temperaturę tworzywo i wyprofilowany kształt sprawiają, że Kluseczkomanię można położyć na krawędziach garnka i przecierać kluseczki bezpośrednio do gotującej się wody. Dzięki temu można szybko przygotować kluski o idealnym kształcie, kiedy tylko mamy na nie ochotę. Kluseczkomania składa się jedynie z dwóch części- części właściwej - sita i wyprofilowanej łopatki. W trakcie robienia kluseczek krótszą część sita opieramy o brzeg garnka; dłuższą część przytrzymujemy dłonią. Pod spodem dłuższego brzegu sita znajduje się przegroda zabezpieczająca palce przed oparzeniem o brzeg garnka. Kształt oczek sita zapewnia swobodne przecieranie przez nie ciasta. Przeciągamy łopatką po sicie przeciskając ciasto przez oczka, dzięki czemu formują się nieduże kluseczki o ładnym kształcie. W trakcie przechowywania Kluseczkomanii łopatkę umieszczamy pod sitem- unikniemy jej późniejszych poszukiwań w szufladzie.
Kluseczkomania znajduje również zastosowanie jako praktyczne sito, na którym możemy płukać i osuszać owoce i warzywa. Ze względu na jej płaski kształt będzie też praktycznym sitem w trakcie podróży - poręcznym i mieszczącym się w każdej torbie.Prosta, kompaktowa budowa Kluseczkomanii zapewnia oszczędność miejsca przy przechowywaniu. Sito z podczepioną pod spodem łopatką można przechowywać nawet w płaskich szufladach lub pionowo w szafkach.
Używając Kluseczkomanii oszczędzamy czas – szybko i łatwo uzyskamy kluseczki o ładnym kształcie a ręce nie zmęczą jak podczas konieczności utrzymania nad garnkiem miski z ciastem.
Stosowanie:
- Umieść Kluseczkomanię na krawędziach garnka z gotującą się, osoloną wodą .
- Jedną ręką trzymaj za dłuższą krawędź sita, drugą ręką wylewaj na sito ciasto na kluseczki.
- Wykorzystując łopatkę przeciągaj nią po sicie, przeciskając ciasto przez oczka bezpośrednio do wody.
- Wyjmując z wody ugotowane kluseczki możesz odsączyć je na sicie Kluseczkomanii.
Przepis na najłatwiejsze kluseczki
• 500g mąki
• 2 jajka
• 375ml wody
• sól
Wszystkie składniki wymieszać.
Z ciasta ugotować kluseczki.
• Kluseczki można podawać do ulubionych zup, gulaszu lub do innych dań obiadowych- sosów, mięs, duszonych warzyw, grzybów- zamiast ryżu czy ziemniaków.
• Kluseczki doskonale smakują wymieszane z masłem, grzankami i startym żółtym serem lub podawane na słodko- z mielonymi orzechami, cukrem, cynamonem, owocami, twarożkiem.
Wymiary:
32,7 x 12,5 x 3,1 cm