Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Trzoda chlewna Kompletny przewodnik zdrowego chowu
Autor: Ruben Brabant, Wout Maes, Helena Brutsaert, Nele D'Hoop
Wydawca: Wydawnictwo CID LINES N.V.
Rok wydania: 2012
Wydanie: I
Stron: 91
Format: 160 x 230 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-9053-998-2
Opis:
Hodowla trzody chlewnej jest dynamicznym sektorem, który w ostatnich latach podlegał ogromnym zmianom.
Aby zapewnić optymalizację wyników produkcji, hodowcy trzody chlewnej muszą dążyć do zapwenienia wysokiego statusu zdrowia zwierząt, tak aby utrzymać pod kontrolą koszty zapobiegania chorobom. Ponadto hodowcy trzody chlewnej muszą również stosować się do szeregu regionalnych wytycznych i dyrektyw europejskich, które nie tylko nakładają na nich obowiązek przestrzegania surowych przepisów w odniesienu do redukcji emisji amoniaku oraz zarządzania obornikiem, ale także regulują inne dziedziny, takie jak grupowe utrzymanie loch dla lepszego dobrostanu zwierząt.
Podejmowanie właściwych decyzji przez kierownika fermy jest zatem bardzo trudnym zadaniem, które wiąże sie z koniecznością uwzględnienia wszystkich aspektów współczesnej hodowli trzody chlewnej. Zadaniem tej ksiązki jest właśnie wyjaśnienie tych wszystkich aspektów hodowli trzody chlewnej, w celu ułatwienia prowadzenia dobrze prosperującego gospodarstwa, które dostarcza zdrowe i bezpieczne produkty żywnościowe. Książka ta ma również służyć jako poradnik postępowania przy podejmowaniu decyzji w codziennej praktyce hodowlanej.
Spis treści:
I. OGÓLNE ZARZĄDZANIE
- Wybór lokalizacji
- Ferma w cyklu zamkniętym czy otwartym?
- System wielomiejscowy - multisite
- Systemy wielotygodniowe
- Systemy utrzymania trzody chlewnej
- Loszki: hodować własne czy kupić?
- Dobrostan zwierząt
II. CODZIENNE ZARZĄDZANIE
- Warunki mikroklimatyczne budynku
- Kontrola zwierząt
- Chore zwierzęta
- Niedobory i zatrucia
- Narzędzia i sprzęt
- Codzienne czynności: sektor porodowy
- Codzienne czynności: warchlakarnia
- Codzienne czynności: kojce do krycia
- Codzienne czynności: sektor loch prośnych
- Codzienne czynności: kojce do odchowu loszek
- Codzienne czynności: tuczniki
- Codzienne czynności: strefa kwarantanny
III. HIGIENA
- Wstęp
- Higiena ogólna
- Higiena na terenie gospodarstwa
- Ciągi komunikacyjne
- Usuwanie padłych zwierząt
- Odpady
- Mycie - dezynfekcja
- Instalacje wodne
- System żywienia
- Zwalczanie szkodników
IV. LEKI WETERYNARYJNE
- Przechowywanie
- Dokumentacja
- Kiedy stosować lekarstwa?
- Szczepionki
- Okresy karencji
- Zastosowanie
- Lekarz weterynarii
V. PERSONEL
- Szkolenie
- Zarządzanie personelem
VI. PASZA I WODA
- Pasza: ogólnie
- Jakość paszy
- Dostawa i przechowywanie paszy
- Zanieczyszczenia paszy
- Woda: ogólnie
- Jakość wody
VII. ZAOPATRZENIE
- Akcesoria
- Przyjmowanie zwierząt oraz nasienia
VIII. INFORMACJA ZWROTNA
- Wyniki gospodarowania
- Informacja zwrotna na podstawie wyników badań w rzeźni
- Skargi
- Badania krwi
- Wydatki na opiekę zdrowotną w gospodarstwie
IX. TRANSPORT
- Inwentarz żywy
- Usuwanie padłych zwierząt i odpadów
- Gnojowica
- Pasza
- Higiena
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl