ZIOŁA Trybuła
Trybula ogrodowa - Anthriscus cerefolim L.
Rodzina: Baldaszkowate - Apiaceae
Roślina jednoroczna, pochodzi z południowo-wschodniej Europy. Już starożytni Rzymianie i Grecy używali jej do przyprawiania potraw. Część przyprawowa stanowią liście o słodkim, anyżowym zapachu, smak jest delikatniejszy od pietruszki. Używa się jako przyprawa do zup i sałatek do baraniny i jagnięciny. Trybula zawiera aromatyczne olejki lotne, glikozydy, karoten, witaminę C, substancje mineralne i gorycze. W medycynie ludowej do dziś całe ziele jak i nasiona są stosowane jako środek przeciw biegunce, chorobom nerek, pęcherza moczowego, dróg oddechowych i układu trawiennego.
Wymagania: jest to roślina mało wymagającą, rośnie na glebach lekkich ale wilgotnych, na stanowisku słonecznym. Uprawa: nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu lub do doniczek, co 14 dni przez cały rok co pozwala na systematyczne dorastanie roślin w miarę potrzeby.
Liczba nasion: 520-550 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysadzania: 2 dekada IV-2 dekada IX
Rozstawa: 8x15 cm
Wegetacja: 30-40 dni
Termin zbioru: 2 dekada V-2 dekada X