Liofilizowany owoc truskawki w plastrach porcja 50g
PROCES LIOFILIZACJI
Suszenie – liofilizowanie zostało zapoczątkowane w Stanach Zjednoczonych i Związku Radzieckim na potrzeby żywienia załóg kosmicznych i jest nadal stosowane.
Zmniejszenie kosztów procesu liofilizacji pozwala na stosowanie tych produktów na szeroka skalę w przemyśle spożywczym.
Liofilizaty występują jako pełne dania lub jako naturalne dodatki do żywności i farmaceutyki.
Suszenie – liofilizowanie odbywa się zawsze z produktu zamrożonego z pominięciem fazy ciekłej, w bardzo specyficznych warunkach. Pospolicie nazywając, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Produkty liofilizowane nie tracą swoich wartości świeżego produktu; zachowują +-90 % kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie składniki odżywcze.
Proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Produkt pozbawiony min. 95-98 % wody jest bardzo lekki , a tym samym łatwy w transporcie i magazynowaniu. Nie posiadając wody, jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest „zakonserwowany bez użycia konserwantów”.
Magazynowanie średnio do 25°C, sporadycznie do 50°C i okres przechowywania do 24 miesięcy.
Jest bardzo delikatny, posiada drożne kanały wodne, co jest zaletą szybkiego uwadniania się (3-5 min).
Z racji pozbawienia wody produkt jest lekki np.
100g maliny liofilizowanej odpowiada objętościowo 1 kg maliny świeżej.
Są to produkty z najwyższej półki jakościowej i cenowej, „zakonserwowane bez konserwantów”.
Zastosowanie owoców liofilizowanych:
• Musli śniadaniowe
• Galaretki, kisiele, budynie
• Zupy owocowe, zupy instant
• Kompoty
• Dania owocowe jarskie
• Kuchnia turystyczna
• Mleczarstwo: desery twarogowe (sernik – dodatek rodzynek-30g +pomarańczy 2g/ 2kg deseru; deser twarogowy termizowany dodatek truskawki 25g/ 2kg deseru ), desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane (sernik homo, dodatek rodzynek – 30g+ pomarańczy – 2g/ 2kg sernika), maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry
• W cukiernictwie – ciasta smakowe, kremowe, puchary lodowe, deserowe, desery o osobliwej barwie i indywidualnym smaku, przyjemnym zapachu
• Kaszki owocowe dla dzieci
• Chipsy
• Herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze