Przedmiotem aukcji jest 5 nasion Trukwy egipskiej Trukwa egipska, Luffa cylindrica, uprawiana jest przede wszystkim ze względu na swoje wyjątkowe owoce. Pochodzi najprawdopodobniej z Azji, gdzie ciągle jest niezwykle popularną rośliną. Młode owoce są przysmakiem kuchni azjatyckiej, smakiem przypominają cukinię, inni nazywają ją chińską okrą. W kuchni wykorzystuje się wyłącznie młode rośliny, dojrzałe są gorzkie i niejadalne ze względu na to, że mają siateczkę z silnych i elastycznych włókienek. Dojrzałe owoce są niezwykle cenione ze względu na to, że łatwo można z nich zrobić naturalną, ekologiczną gąbkę. Wystarczy usunąć resztki nasion i miąższu spomiędzy siateczki, całość wysuszyć i gąbka gotowa! Dojrzałe owoce zrywa się dopiero jesienią, po obumarciu rośliny, przed samymi przymrozkami. W połowie kwietnia należy pojedynczo wysiać nasiona do pojemników, po ustaniu przymrozków, ok. 20 maja, luffa może być posadzona do ziemi. Potrzebuje sporo ciepła i dużo wilgoci, najlepiej, jak ziemia jest ciągle lekko wilgotna. Pnącze rośnie silnie, może mieć ponad 6 m długości. Warto je uprawiać przy altanie czy ogrodzeniu. Wielką zaletą trukwy jest to, że poza wykorzystywaniem jej w rzemiośle i do wykonywania oryginalnych ozdób, można z niej zrobić ekologiczną gąbkę. Taka gąbka działa jak naturalny peeling, złuszcza martwy naskórek, poprawia kolory skóry i ułatwia wchłanianie preparatów pielęgnujących skórę. W takie gąbce nie rozmnażają się bakterie. W Azji ciągle jest wykorzystywana w domu jako idealny środek pomagający utrzymać dom w czystości i jako wyjątkowo przyjazny produkt kosmetyczny. Okres wegetacji 125 dni.
Zapraszam na inne moje aukcje z nasionami. Masz pytania związane z uprawą - pytaj, chętnie odpowiem. Kupując u mnie tylko raz płacisz za przesyłkę.
|