Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRUFLE TRUFLA GRZYBNIA MIKORYZOWA

30-04-2014, 14:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 75 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 75 zł     
Użytkownik e-mikoryza
numer aukcji: 4159083235
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 89   
Koniec: 30-04-2014 13:56:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

   
E-mail Wyślij wiadomość
Tel.kom. 512 [zasłonięte] 169

  
Moje komentarze
Inne aukcje
Dodaj do ulubionych
Strona "O mnie"

  
Numer 96 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 562331
Bank m-Bank

 
Trufle to grzyby wytwarzające bulwiaste, podziemne owocniki.
Są bardzo cenione na całym świecie.
Osiągają wysokie ceny nawet do 1000 euro/kg.
 
SZCZEPIONKA MIKORYZOWA ZAWIERA SZCZEPY TRZECH ODMIAN TRUFLI:
Trufla letnia, Trufla burgundzka, Trufla wgłębiona
 
 
Trufle, grzyby które są chyba najbardziej poszukiwanym ze względu na właściwości smakowe i przyprawowe gatunkiem, zawdzięczają popularność dzięki wytwarzanym przez nie unikalnym substancjom aromatycznym.

Trufle zyskują w ostatnim czasie na popularności wśród hodowców profesjonalnych, jak i wśród amatorów zainteresowanych możliwościami uprawy tych grzybów.
 
Proste stosowanie:
 
Warunki wzrostowe dla trufli:
Trufle wymagają lekko przepuszczalnej gleby wystarczającej dostępności wody i umiarkowanych temperatur, gleba o średniej zawartości próchnicy dobrze napowietrzona. Takie warunki obserwuje się w klimacie umiarkowanym – również w Polsce.

Trufla występuje na obszarze Jury krakowsko-częstochowskiej, a także puszczy Białowieskiej.

 
Niezbędnym elementem uprawy Trufli:
jest obecność partnera roślinnego w środowisku. Są to drzewa:  leszczyny, dęby, buki,graby, lipy.

Jednak ze względu na tempo wzrostu i pokrój korony, najlepsze do założenia amatorskiej uprawy trufli mogą się okazać leszczyny.

Rośliny w obecności symbionta grzybowego zyskują na dostępności wody i składników mineralnych dostarczanych poprzez strzępki grzybowe obejmujące zasięgiem wielokrotnie większą – w porównaniu do systemu korzeniowego – objętość gleby.
Duże znaczenie ma tu również oddziaływanie systemu korzeniowego drzew na rozluźnianie struktury gleby w jego otoczeniu (ryzosferze) co poprawia warunki wzrostowe grzyba i sprzyja owocnikowaniu trufli.
 
Uprawa gruntowa Trufli:
W przypadku uprawy gruntowej powinno się oczywiście na niewielkich obszarach, doprowadzić glebę do pożądanego odczynu i przewiewności.
Uprawiać możemy oczywiście gatunki trufli przystosowane do danej strefy klimatycznej.
 
Duże powierzchnie uprawowe możemy zakładać w tych miejscach, gdzie warunki klimatyczno glebowe będą odpowiednie i wówczas mikoryzację możemy przeprowadzić przed sadzeniem lub na istniejących uprawach leszczynowych i innych kompatybilnych z trufla gatunków.
Jest jeszcze jeden czynnik uprawy, który może być ważny; chodzi o ściółkowanie uprawy.
Ściółki z liści są naturalnym czynnikiem tworzenia próchnicy glebowej oraz barierą utrudniającą przesuszanie; grzyby lubią wilgoć.
 

FAKTURY
Wszystkie transakcje dokumentujemy paragonem fiskalnym lub fakturą VAT

Zapraszamy na nasze aukcje