Zakupy z naszych kont:
ITALIAMO_CAFFE (kawy)
oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy)
jak również ITALIAMO_BAMBINI (żywność dla dzieci)
wysyłamy w jednej paczce.
Zapraszamy do licytacji!
DEWIZA italiAmo: OPISUJEMY DOBRY SMAK KLAROWNYM JĘZYKIEM
Krem truflowy z Włoch o niepowtarzalnym smaku!
Rodzinny zakład przetwórczo-spożywczy GIULIANO TARTUFI z Pietralunga (Perugia/Umbria) gwarantuje wysoką jakość produktu.
Produkt wykonano pod marką handlową 'ReTartu” z myślą o wielkopowierzchniowych sieciach handlowych we Włoszech.
Firma powstała z pasji Giuliano Martinelli, który co rano – nim wyszedł do fabryki na swoją zmianę – przechadzał się po lesie w poszukiwaniu trufli wraz z nieodłącznym psem Ledą.
Od 1986 roku, przez trzy lata, Giuliano sprzedawał trufle na okolicznych targach w Pietralunga. W 1994 roku postanowił poświęcić się tylko temu zajęciu. Eksperymentował z produktami w swoim pierwszym laboratorium w zakresie wymogów i norm konserwowania, zaczął też brać udział w najbardziej prestiżowych targach w różnych regionach Włoch.
W 2001 roku powstała firma Giuliano Tartufi, która do dzisiejszego dnia rozszerza swą działalność o kolejne typy produktów.
Spółka specjalizuje się w handlu świeżymi truflami, pochodzącymi w większości z okolic Pietralunga, od sieci zaufanych „zbieraczy”, gdzie grzyby codziennie wybiera osobiście sam Giuliano Martinelli.
Dziesięcioletnie doświadczenie pracowników laboratorium sprawia, że ze świeżego produktu tworzy się szeroką gamę specjałów, zdolną zadowolić wymagających klientów, którzy podzielają zamiłowanie firmy do trufli.
Rzecz jasna przedsiębiorstwo oferuje szeroką gamę rozmaitych przetworów na bazie grzybów – marynat (solankowych, olejowych i octowych) i konserw przeróżnie konfekcjonowanych etc.
Marka „ReTartu” gwarantuje jakość wyrobu klasy CYMELIUM.
TRUFLA (łac.Tuber) to grzyb „pasożytniczy” (gatunek mikoryzowy), do wzrostu potrzebuje macierzy symbionta w postaci korzeni drzewa liściastego jak dąb lub buk, ale też grab, leszczyna, kasztanowiec jadalny, wierzba czy lipa (rzadko w symbiozie z iglastymi). Pobiera z drzewa substancje odżywcze, a oddaje do pnia wodę i sole mineralne. Lubi klimat umiarkowany (Europę – Włochy, Francję, Hiszpanię, ongiś Grecję) oraz gleby wapienne. W Polsce, która kiedyś była także „małym zagłębiem” tego rzadkiego rarytasu (Bory Tucholskie, Jura Krakowsko-Częstochowska) od przedwojnia uważa się grzybnię trufli za wymarłą. W USA bywa w lasach Oregonu i Washingtonu.
Pod ziemią grzybnia tworzy bulwiaste owocniki wypełnione kanalikami z woreczkami na zarodniki. Zarodniki trufli są wytwarzane w ilości po 1–6 w każdym worku, są okrągławe lub eliptyczne, zabarwione żółtobrązowawo, o powierzchni siatkowatej lub kolczastej. Okrywa grzyba może być gładka lub brodawkowata. Trufla w przekroju ma wzór marmurkowaty lub labiryntowy, żyłkowany. Największy egzemplarz, znaleziony na chorwackiej wyspie Istrii, ważył 1,31 kg (G. Zigante, Buje, 1999).
Generalnie trufle dzielą się na „białe” (rzadsze, Tuber magnatum; wśród nich „królowa” - piemoncka Alba) i „czarne” (liczniejsze) – systematyka wymienia wiele odmian (biaława, rdzawa, czerwona, lśniąca, jaskrawa, wydrążona, zimowa itp.). Gatunek najczęstszy to trufla letnia (Tuber aestivum), odbywają się też poszukiwania-zbiory jesienne (przeważnie październikowe) i zimowe (grudzień-marzec).
Trufle rosną dziko w lasach lub są kultywowane w wyodrębnionych truflowiskach, kontrolowanych przez odpowiednie
instytucje. Zbieranie trufli jest regulowane prawem i koncesjonowane. Do wykrywania bulw pod glebą używa się, ze względu na wyczulony węch, specjalnie przeszkolonych psów, a niekiedy także świnie, a do podbierania rodzaj ostro zakończonej małej motyki. Zwykli grzybiarze zazwyczaj mylą truflę z jadalnym „piestrakiem” lub trującym „tęgoskórem”.
Trufle należą do najdroższych specjałów na świecie, ich ceny są „powalające” (biały okaz 750g osiągnął cenę aukcyjną 100 tys. euro; 100g białych trufli kosztuje od 750 eu do 200 eu, w zależności od urodzaju w danym roku).
Te niezwykłe grzyby znane są ponoć od 3600 lat. Legenda przypisuje ich powstawanie grzmotom i piorunom, co nie odbiega daleko od naukowych badań. Faktycznie pioruny uderzają w drzewa bogate w wodę jak np. dęby, których korzenie są ulubionym „zakotwiczeniem” dla takiej właśnie unikatowej grzybni. Starożytni uważali je za pokarm Bogów i silny afrodyzjak. Rzymianie jako cymes polecali w daniach z miodem.
Ten ceniony i tajemniczy owoc ziemi od zawsze nęcił ludzi i wciąż kusi szlachetne podniebienia wszystkich ceniących dobrą kuchnię swoim niepodrabialnym smakiem (nieco orzechowo-czosnkowym) i aromatem (wyrazistą „słodyczą”).
Ponieważ woń trufli podczas przyrządzania uwalnia się i wzmaga, w efekcie używa się ich (zazwyczaj na surowo) naparstkowe ilości do podrasowywania potraw. Dodawane są do przyrządzania aromatycznych sosów czy zup, wykorzystuje się je do dań makaronowych na gorąco, a także jako dodatek do jajek, farszów, pasztetów, piersi z kurczaka, ryb, dziczyzny - generalnie do mięs pieczonych lub duszonych. Świeże trufle konserwowane w oliwie z oliwek przy okazji ją „nieziemsko” uszlachetniają. Podobnie, gdy wmaceruje się je w masło, miód lub sól.
Znalazły też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ odkryto, że zawierają tzw. składniki intensywne, regenerujące skórę, w tym wygładzające zmarszczki.
Linia zestawów gotowych, w postaci receptur autorskich spólki rodzinnej GIULIANO, oznaczona marką handlową ReTartu (Krół Truflowy), to trufle przetarte z dodatkami, takie jak pasty borowikowe, pieczarkowe, karczochowe, pomidorowe, bazyliowe w przeróżnych połączeniach. Odpowiednią do potrzeb ilość podgrzać na małej patelni i dodawać jako składnik podrasowujący dania.
Oferowany produkt w postaci „kremu-gotowca” (Salsa Tartufata) na bazie trufli z grzybami został opracowany jako wyszukana przekąska (antipasto) bądź wykwintny dodatek do rozmaitego wykorzystania w kuchni, np. smarowania tostów, wzbogacania sosów do makaronów, doszlachetniania mięs lub ryb gotowanych czy z rusztu.
Skład: trufla letnia (Tuber aestivum Vitt.) 1%, borowiki hodowane, olej słonecznikowy, oliwa extra vergine, oliwki czarne, sól, aromaty.
Niniejsza aukcja dotyczy słoiczka kremu na bazie trufli włoskich z prawdziwkami GIULIANO/ReTartu Salsa Tartufata.
Waga netto 80g.
Termin przydatności do spożycia: 14.02.2015.
Po napoczęciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej do ok. tygodnia.
UWAGA: Polecamy nasze oferty szczególnie właścicielom kawiarń i restauracji: bądźcie ambasadorami dobrego smaku!
Zobacz niektóre nasze aukcje z włoskimi rarytasami:
Zerknij także na włoskie kawy na naszym drugim koncie: italiamo_caffe:
Zapraszamy również do zakupu wysokiej klasy włoskich produktów dla dzieci na naszym trzecim koncie: italiamo_bambini:
Wysyłka towarów (WAŻNE INFORMACJE):
1) wysyłkę realizujemy na mocy umowy z Pocztą Polską (standardowo „paczki ekonomiczne”) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty zaksięgowania przelewu na naszym koncie lub zgłoszenia prośby o wysyłkę „za pobraniem”
2) przy wyborze e-przesyłki (odbiór samemu) należy najpierw sprawdzić
TUTAJ czy usługa jest dostępna w danej miejscowości i wybrać urząd pocztowy, w którym chcą Państwo udać się po paczkę osobiście
3) podany poniżej cennik dotyczy wagi
BRUTTO przesyłki, czyli prosimy zawsze brać pod uwagę
CIĘŻAR SAMEGO PRODUKTU NETTO PLUS JEGO OPAKOWANIE I WAGĘ ZEWNĘTRZNĄ PAKUNKU, np. przy licytacji 4 rzeczy po 250g, towar netto już wraz z konfekcją własną będzie ważył ponad kilogram, nie mówiąc o dodatkowym kartonie zewnętrznym. Szczególnie zawartość 250g w puszkach jest zawsze cięższa, należy liczyć ją jako ok. 500g brutto.
4)
cennik przesyłek ekonomicznych przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 12 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 23 zł. Priorytet + 2,5 zł
5)
cennik przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 16 zł, 1-2 kg – 18 zł; 2-5 kg – 20 zł; 5-10 kg – 27 zł. Priorytet + 4 zł
6)
cennik E-przesyłek przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 9 zł, 1-2 kg – 11 zł; 2-5 kg – 12 zł; 5-10 kg – 18 zł
7)
cennik E-przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 13 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 24 zł.
Nasze konto:
Zygmunt Korus „Galeria PLUS“
ul. Wolności 49/2
41-500 Chorzów
BPH 41 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 018481
Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy mailem: [zasłonięte]@op.pl lub w biurze pod numerem telefonu: (032)[zasłonięte]24120; 792 [zasłonięte] 411 (sieć Play).
Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 [zasłonięte] 411; [zasłonięte]@onet.eu
Dla zainteresowanych wystawiamy faktury VAT.
Transakcję finalizujemy komentarzem jako ostatni.
Zerknij na inne produkty pod naszym nickiem.
Dziękujemy.