PRZEDMIOTEM SPRZEDAŻY JEST
ŻYWA GRZYBNIA MIKORYZOWA TRUFLA - 250 ml
----------------------------------------------------------------------
!! GRZYBY DROŻSZE OD ZŁOTA !!
Trufle są to grzyby, które żyją pod ziemią związane
z korzeniami niektórych drzew są tak cenne ponieważ
ciężko je znaleźć i popyt na te grzyby jest 10 razy większy niż podaż
i stąd cena 1000 euro za jeden kg ------------------------------------------------------------------------------------
Starożytni Grecy i Rzymianie byli zdania, że posiadają właściwości
lecznicze i uważali je za afrodyzjaki
Uprawa trufli i warunki jej powodzenia.
Trufle, grzyby które są chyba najbardziej poszukiwanym ze względu na właściwości smakowe i przyprawowe gatunkiem, zawdzięczają popularność dzięki wytwarzanym przez nie unikalnym substancjom aromatycznym.
Proporcjonalnie do trudności ich uzyskania, rzadkiego występowania niektórych gatunków trufli, są one stosunkowo drogie. .
Z wymienionych względów trufle zyskują w ostatnim czasie na popularności wśród hodowców profesjonalnych, jak i wśród amatorów zainteresowanych możliwościami uprawy tych grzybów.
Trufle należą do grzybów mikoryzowych, workowców (gromada Ascomycota) wytwarzających owocniki pod ziemią.
Grzybnia trufli przerasta glebę (o odpowiednich właściwościach) i w ciągu sezonu wegetacyjnego wytwarza sploty strzępek będące zaczątkami owocników.
Wytwarzane owocniki otoczone są ciemną zazwyczaj chropowatą korą, wnętrze owocników w całej masie poprzecinane jest żyłkami związanymi z workami zawierającymi zarodniki (askospory) co daje charakterystyczny marmurkowy obraz „tkanki” w przekroju owocników tych grzybów.
Bulwkowate owocniki mogą osiągać nawet wielkość kurzego jaja.
Do najbardziej cenionych zalicza się.
truflę czarno zarodnikową (Tuber melanosporum) a także truflę zimową (Tuber brumale) i truflę letnią (Tuber aestivum). .
Warunki klimatyczne strefy śródziemnomorskiej są preferowane przez truflę białą (T.magnatum) i truflę czarno zarodnikową (T.melanosporum), .
natomiast dla strefy umiarkowanej charakterystyczne są: trufla letnia (T.aestivum), trufla burgundzka (T.uncinatum), trufla wgłębiona (T.mesentericum) i trufla wydrążona (T.excavatum) .
SZCZEPIONKA MIKORYZOWA ZAWIERA SZCZEP TRZECH ODMIAN TRUFLI
Niezbędnym elementem uprawy trufli jest obecność partnera roślinnego w środowisku – takie drzewa jak leszczyny, dęby, buki,graby, lipy – pozwalają na wzrost i owocowanie tych grzybów. .
.
Jednak ze względu na tempo wzrostu i pokrój korony, najlepsze do założenia amatorskiej uprawy trufli mogą się okazać leszczyny.
Ponieważ trufle jako grzyby mikoryzowe wymagają do wzrostu i zawiązania owocników gotowych węglowodanów pochodzących z asymilacji przez partnera roślinnego a będących źródłem energii,istotnym czynnikiem jest tutaj rodzaj drzewa z którym nawiązana jest symbioza.
Rośliny takie jak leszczyna mające dużą dynamikę wzrostu i należą do grupy o pożądanych właściwościach.
Rośliny w obecności symbionta grzybowego zyskują na dostępności wody i składników mineralnych dostarczanych poprzez strzępki grzybowe obejmujące zasięgiem wielokrotnie większą – w porównaniu do systemu korzeniowego – objętość gleby.
Duże znaczenie ma tu również oddziaływanie systemu korzeniowego drzew na rozluźnianie struktury gleby w jego otoczeniu (ryzosferze) co poprawia warunki wzrostowe grzyba i sprzyja owocnikowaniu trufli.
Warunki wzrostowe dla trufli wymagają lekko przepuszczalnej dla powietrza gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego lub lekko alkalicznego, wystarczającej dostępności wody i umiarkowanych temperatur gleby rzędu 11-14 stopni Celsjusza.
, jakie obserwuje się w klimacie umiarkowanym – także w Polsce. .
Potwierdza to zaobserwowanie występowania trufli w obszarze Jury krakowsko-częstochowskiej, a także puszczy Białowieskiej. .
Wynika to z faktu, że grzybnia trufli należy do grzybów mikoryzowych o szczególnych wymaganiach glebowych i dlatego może dać owocniki w przypadku uprawy .
na stanowiskach spełniających konkretne warunki, a są to pH 7,5-8,0, gleba o średniej zawartości próchnicy dobrze napowietrzona.
Powinna zawierać ok. 40-50 % frakcji piaszcysto żwirowej, ale również około 10% części spławialnych.
Przekładającto na substrat do wypełniania dużych pojemników do uprawy trufli spróbujemy podać skład takiej mieszanki na 100 litrów pojemności:
- 60 litrów piasku średnio i gruboziarnistego .
- 10 litrów gliny granulowanej.
- 5 litrów keramzytu lub podobnego.
-20 litrów torfu odkwaszonego.
-5 litrów grysu dolomitowego.
Pojemnik o objętości 100 litrów w przypadku posadzenia w nim najlepiej leszczyny tureckiej (Corylus colurna) powinien mieć około 50-60 cm. głębokości z uwagi na dobre przewietrzanie tylko do 25-30 cm miąższości gleby.
W przypadku uprawy gruntowej powinno się , oczywiście na niewielkich obszarach, doprowadzić glebę do pożądanego odczynu i przewiewności. .
Uprawiać możemy oczywiście gatunki trufli przystosowane do danej strefy klimatycznej. Duże powierzchnie .
uprawowe możemy zakładać w tych miejscach, gdzie warunki klimatyczno glebowe będą odpowiednie i wówczas mikoryzację możemy przeprowadzić przed sadzeniem lub na istniejących uprawach leszczynowych i innych kompatybilnych z trufla gatunków.
Jest jeszcze jeden czynnik uprawy, który może być ważny; chodzi o ściółkowanie uprawy.
Ściółki z liści są naturalnym czynnikiem tworzenia próchnicy glebowej oraz barierą utrudniającą przesuszanie; grzyby lubią wilgoć.
Ale ściółka liściowa może utrudniać oddychanie glebowe i dlatego poza naturalnym opadem jej nie polecamy.
Najlepszą wydaje się ściółka z grubych wiórów drzew liściastych o drewnie mało garbnikowym. .
Może to być lipa, topola, wierzba, klon itp.
W ten sposób utrzymujemy dobre napowietrzanie i wysoką wilgotność a jednocześnie taka ściółka dobrze się rozkłada dając próchnicę.
Korzyścią z założenia uprawy jest oczywiście plon owocników, ale przynajmniej wiemy gdzie powinniśmy się ich spodziewać. Tak więc do dzieła wszytko jest możliwe
PRZY ZAKUPIE TRZECH SZTUK
KOSZT WYSYŁKI GRATIS
ZOBACZ INNE NASZE AUKCJE
KUPUJĄC KILKA SZTUK PŁACISZ JEDEN KOSZT WYSYŁKI