Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRUCILLO KAWA MOKA ESPRESSO 10kg oferta do hurtu

19-06-2014, 0:32
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 450 zł     
Użytkownik makaroni21
numer aukcji: 4257626861
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 14   
Koniec: 19-06-2014 00:30:31
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

 

CAFFE (5)

 

CAFFE (4)

 

CESARE TRUCILLO

 

 

 

oferuje

 

10 KG ziarnistej kawy

"MOKA salerno"

bowiem

 

to idealnie dobrana mieszanka najwyższej jakości kaw, palonych według włoskiej tradycji.

 

Kremowa postać , intensywny, pełny słodkawy smak, pozostaje długo na podniebieniu,

 

"doskonały na leniwą przerwę..."  

 

 

CAFFE (1)

 

 

TAK WYGLĄDA 1 KG KAWY ZIARNISTEJ

 

 

 

CAFFE (3)

 

**************************************

 

KONTAKT:

e-mail : [zasłonięte]@gmail.com

 

*************

 

 TEL. 71 [zasłonięte] 29

 

 UWAGA:Odbiór osobisty po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym lub mailowym.

Historia kawy

Kawa występuje w roli głównej nawet w legendach, czego przykładem jest legenda o derwiszu Omarze, który został wygnany, umierał z głodu i pragnienia w porcie Mocca. W środku nocy został obudzony z głębokiego snu przez ducha, który pokierował go w stronę najbliższego drzewa kawowego. Omar zebrał owoce, uprażył je na gorących kamieniach, zalał wodą i wypił. Odzyskał wtedy siły i ułożył pieść dziękczynną do Boga. Napar nazwano Mokka od nazwy portu.

Kawa jest właściwie owocem pewnego drzewa, które rosło dziko już tysiące lat temu. Ziarna kawowe są nasionami krzewu kawowego, czyli rośliny pochodzącej z rośliny marzanowatych. Kawowce rosną w klimacie tropikalnym, charakteryzującym się dużą wilgotnością i opadami. Krzewy te nie tolerują mrozów. Uprawa kawowców najlepiej udaje się na zboczach gór. Nie jest znane dokładne pochodzenie kawy, a jej odkrycie wciąż pokrywa tajemnica. Zwyczaj picia kawy sięga XVII wieku w Europie. W tym czasie statki kupców zaczęły zawijać do odległych portów Afryki. Zwyczaj picia czarnej kawy stał się szybko popularny, a do jej transportu używano najszybsze wtedy statki żaglowe – klipry. Z handlu kawą budowano olbrzymie fortuny.

Ojczyzną kawy bynajmniej nie jest Kolumbia czy Brazylia, bowiem pochodzi ona z lesistych gór Kaffy, średniowiecznego państwa położonego na terenie dzisiejszej Etiopii. Jest to jedyne miejsce na świecie, gdzie po dziś dzień spotyka się dziko rosnące kawowce.

Zapach kawy jest nader charakterystyczny, niezależnie od rodzaju. Przypomina on niekiedy aromat jaśminu i pomarańczy. Kiedy płatki kwiatów kawowców opadają, pojawiają się małe, zielone owoce. Zawierają dwa ziarenka, które przylegają do siebie płaskimi stronami i są otoczone lepkim i słodkim miąższem. Czasami zdarza się, że owoc zawiera tylko jedno, owalne ziarenko. Takie ziarna, zwane perłowymi, tworzą się najczęściej na końcu gałązki. Z palonych ziaren tworzona jest kawa.

 

 

**************************************