CESARE TRUCILLO
oferuje
10 KG ziarnistej kawy
"MOKA salerno"
bowiem
to idealnie dobrana mieszanka najwyższej jakości kaw, palonych według włoskiej tradycji.
Kremowa postać , intensywny, pełny słodkawy smak, pozostaje długo na podniebieniu,
"doskonały na leniwą przerwę..."
TAK WYGLĄDA 1 KG KAWY ZIARNISTEJ
**************************************
KONTAKT:
e-mail : [zasłonięte]@gmail.com
*************
TEL. 71 [zasłonięte] 29
UWAGA:Odbiór osobisty po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym lub mailowym.
Kawa występuje w roli głównej nawet w legendach, czego przykładem jest legenda o derwiszu Omarze, który został wygnany, umierał z głodu i pragnienia w porcie Mocca. W środku nocy został obudzony z głębokiego snu przez ducha, który pokierował go w stronę najbliższego drzewa kawowego. Omar zebrał owoce, uprażył je na gorących kamieniach, zalał wodą i wypił. Odzyskał wtedy siły i ułożył pieść dziękczynną do Boga. Napar nazwano Mokka od nazwy portu.
Kawa jest właściwie owocem pewnego drzewa, które rosło dziko już tysiące lat temu. Ziarna kawowe są nasionami krzewu kawowego, czyli rośliny pochodzącej z rośliny marzanowatych. Kawowce rosną w klimacie tropikalnym, charakteryzującym się dużą wilgotnością i opadami. Krzewy te nie tolerują mrozów. Uprawa kawowców najlepiej udaje się na zboczach gór. Nie jest znane dokładne pochodzenie kawy, a jej odkrycie wciąż pokrywa tajemnica. Zwyczaj picia kawy sięga XVII wieku w Europie. W tym czasie statki kupców zaczęły zawijać do odległych portów Afryki. Zwyczaj picia czarnej kawy stał się szybko popularny, a do jej transportu używano najszybsze wtedy statki żaglowe – klipry. Z handlu kawą budowano olbrzymie fortuny.
Ojczyzną kawy bynajmniej nie jest Kolumbia czy Brazylia, bowiem pochodzi ona z lesistych gór Kaffy, średniowiecznego państwa położonego na terenie dzisiejszej Etiopii. Jest to jedyne miejsce na świecie, gdzie po dziś dzień spotyka się dziko rosnące kawowce.
Zapach kawy jest nader charakterystyczny, niezależnie od rodzaju. Przypomina on niekiedy aromat jaśminu i pomarańczy. Kiedy płatki kwiatów kawowców opadają, pojawiają się małe, zielone owoce. Zawierają dwa ziarenka, które przylegają do siebie płaskimi stronami i są otoczone lepkim i słodkim miąższem. Czasami zdarza się, że owoc zawiera tylko jedno, owalne ziarenko. Takie ziarna, zwane perłowymi, tworzą się najczęściej na końcu gałązki. Z palonych ziaren tworzona jest kawa.