tel: 22 [zasłonięte] 04
E-mail: [zasłonięte]@gmail.com
Fax: 22 [zasłonięte] 04
Tel.: (602 [zasłonięte] 466)
Numer konta bankowego
78 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 705117
(Alior Bank)
Witam Państwa na naszych aukcjach.
Zakup towarów na naszych aukcjach jest równoznaczny z akceptacją tego regulaminu.
1.Po zakupie prosimy o wypełnienie formularza dostawy i umieszczenia tam ewentualnego innego adresu do wysyłki.Każda zmiana adresu przesłanego w mailu nie będzie uwzględniona.
Jedynie możemy uwzględnić po informacji telefonicznej.
2. Na wpłatę po zakuie czekamy do 14 dni, po tym czasie zwracamy się do Allegro o zwrot prowizji, jeżeli chcieliby Państwo wydłużyć ten okres- prosimy o telefon.
3.Towar wysyłamy w dniu następnym po zaksięgowaniu wpłaty na koncie, Wysyłamy towar za pośrednictwem Poczty Polskiej, lub firmy kurierskiej Siódemki.
Opłaty za przesyłkę pobieramy takie jak wyżej wymienione firmy, nie zarabiamy na wysyłce!!!!!!!
Jeżeli towar nie spełnia Państwa oczekiwań zawsze można go zwrócić w terminie 7 dni od otrzymania. Prosimy wcześniej o telefon.
Mamy nadzieje, ze bedziecie Państwo zadowoleni z zakupów na naszych aukcjach .
Zapraszamy Serdecznie
UWAGA:
Jeżeli zakupili Państwo więcej niż jeden przedmiot, koszt wysyłki zależy od wagi paczki, dlatego prosimy o kontakt w celu ustalenia ostatecznego kosztu wysyłki.
|
Opis aukcji
Lubczyk należy do rodziny pietruszki, a jego nasiona, liście i korzenie są powszechnie stosowane w Europie do aromatyzowania potraw i napojów. Rzymianie, którzy wprowadzili lubczyk do Europy, powszechnie stosowali go w kuchni oraz stosowali w celu zmniejszenia gorączki i w leczeniu dolegliwości żołądkowych. Niemcy nazwali go maggikraut, ponieważ jego zapach przypominał im kostki Maggi (mięsny ekstrakt drożdżowy). Dziś lubczyk popularny jest w kuchniach Południowej i Środkowej Europy.
Świeży liść zawiera 0,5% do 1% olejku eterycznego, przy czym suszone liście zawierają 0,2% do 0,5% olejku,w kolorze od żółto-bursztynowego do zielonkawego . Składa się głównie z ftalidów (ligustilide, butylphthalide, sedanolide) z małą ilością α-terpineolu, eugenolu i karwakrolu.
Starożytni Grecy i Rzymianie powszechnie stosowali nasiona, liście i korzenie w kuchni. Dzisiaj lubczyk jest ulubionym aromatem w Wielkiej Brytanii i Europie południowo-wschodniej. Jest spożywany gotowany lub surowy. Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek. We Włoszech lubczyk wchodzi w skład kompozycji z oregano i czosnku, używanej do sosów pomidorowych. Nasionami lubczyku posypuje się często sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje się do pieczywa, ciasteczek, herbatników i serów. Łodygi są krojone i wykorzystane jako przyprawa do sosów i gulaszów, a kandyzowanymi liśćmi i łodygami dekoruje się ciasta. Korzenie obiera się aby usunąć gorzką w smaku skórkę, a następnie wykorzystuje się jako warzywo, bądź marynatę.
|