TRISANA vital Colon Balance
-zdrowy przewód pokarmowy
Opakowanie: 90 kapsułek
Skład: Każda kapsułka zawiera: 207 mg nasiona babki płesznik, 175 mg łuski babki jajowatej, 60 mg ekstraktu z czerwonych buraków, 46 mg maltodekstryny, 26,6 mg ekstraktu z drzewa neem 5:1, 13 mg laktobakterii (2,5 mld CFU), 7,4 mg witaminy
Zalecane stosowanie: Pierwsze dwa tygodnie 3 x 2 kapsułki przed posiłkiem z dużą ilością płynu, później dawkę zredukować do 3 x 1 kapsułkę.
UWAGA: ze względu na efekt pęcznienia kapsułki TRISANA® Colon Balance zawsze powinny być przyjmowane z dużą ilością płynu!
Producent: Trisana AG - to niemiecki producent suplementów diety z górnej półki
Prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest jednym z podstawowych elementów warunkujących nasze dobre samopoczucie.
Opis:
Gdyby oddzielić i rozprostować błonę śluzową przewodu pokarmowego, zajmie ona powierzchnię około 200 m2 – to ogromna powierzchnia kontaktu naszego ciała ze światem zewnętrznym, jakim pozostaje wnętrze przewodu pokarmowego dla pozostałych narządów naszego ciała.
Obszar ten posiada unerwienie, które ostatnio pojmowane jest jako porównywalne z mózgiem. Włókna nerwowe tworzą tam misterną sieć połączeń, w której czynności pośredniczy więcej neuroprzekaźników niż w jakiejkolwiek innej części obwodowego układu nerwowego. Ich obecność zapewnia prawidłowe funkcjonowanie na ogół bez konieczności kontroli ze strony mózgu. Obecnie przyjmuje się, że przekaźnikami w mózgu jest co najmniej 30 substancji z różnych grup chemicznych, a każda z nich jest reprezentowana również w układzie nerwowym jelit. Komórki nerwowe jelit produkują również serotoninę, neuroprzekaźnik odpowiedzialny za odczucie przyjemności i dobrego samopoczucia.
W obrębie błony śluzowej i tuż pod nią znajdują się skupiska komórek układu odpornościowego, które stale rozpoznają obce cząstki pojawiające się w treści pokarmowej, produkują przeciwciała odpornościowe i czynnie reagują na obecność bakterii chorobotwórczych, wirusów, grzybów i pasożytów.
W ciągu całego życia przez przewód pokarmowy przechodzi około 30 ton jedzenia i około 50000 litrów płynów. Równocześnie żyją tam miliardy bakterii tworzące prawidłową florę jelitową. Ich obecność odnotowywana jest już w pierwszej dobie po urodzeniu, a od 2-3 dnia życia zaczynają dominować bakterie z grupy pałeczek kwasu mlekowego – Lactobacillus i Bifidobacterium. Przeciętnie od 7 dnia życia stanowią one 99 % flory jelitowej. U starszych dzieci i osób dorosłych w jelicie grubym można wyodrębnić ponad 400 różnych szczepów bakteryjnych.
Dopiero w ostatnich 20 latach wykazano istotną rolę mikroflory jelitowej w procesach trawienia i wchłaniania. Działa ona odżywczo na komórki ściany jelita, stymuluje układ odpornościowy, bierze udział w syntezie niektórych witamin – B1, B2, B12 i K oraz przyczynia się do redukcji związków siarkowych stosowanych do konserwowania żywności. Nieprawidłowe odżywianie wpływa niekorzystnie na stan bakterii jelitowych, przyczynia się do zaburzeń trawienia i zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego. Obecnie zjadamy 75 % mniej substancji resztkowych niż 100 lat temu, za to spożycie mięsa wzrosło pięciokrotnie! Standardowy posiłek często jest zbyt kaloryczny, ale ubogi w substancje odżywcze. Przeciętny Europejczyk spędza w toalecie szacunkowo 8 minut dziennie, co w ciągu całego życia daje 3466 godzin. W ostatnich latach mocno podkreślana jest rola probiotyków i prebiotyków dla prawidłowej pracy naszych jelit.
Probiotyk oznacza żywe mikroorganizmy obecne w pożywieniu, które po spożyciu w określonej ilości wywierają korzystne działanie na organizm poprzez poprawę równowagi flory jelitowej.
Prebiotyki to z kolei składniki pożywienia oporne na trawienie w przewodzie pokarmowym, które pobudzają wzrost i aktywność „dobrych” bakterii.
TRISANA® vital Colon Balance jest synergiczną kombinacją środków spożywczych złożoną z wysokowartościowych roślinnych substancji resztkowych, probiotycznych bakterii dla optymalizacji składu flory jelitowej oraz skoncentrowanego w stosunku 5:1 wyciągu z miodli indyjskiej (drzewa Neem, Azadirachta indica) o właściwościach oczyszczających i odtruwających przewód pokarmowy.
Substancja czynna / składniki i sposób działania
Sproszkowane nasiona babki (płesznik Plantago psyllium)
• 12 do 16 % substancji śluzowych
• kwasy tłuszczowe
Nasiona babki płesznik są wyjątkowo bogatym źródłem substancji resztkowych. Na skutek zwiększania swojej objętości stymulują rozciągnięcie ściany jelita i wydalanie staje się łatwiejsze. Substancje podstawowe zwiększają objętość około 40 razy! Długofalowe stosowanie wspomaga proces obniżania stężenia cholesterolu we krwi.
Ekstrakt z drzewa neem (Azadirachta indica)
• stereoizomery
• związki pochodne azadirachtyny
• limonoidy
• dwusiarczki
Wykazano działanie grzybobójcze w stosunku do 14 różnych gatunków grzybów, w tym Candida albicans (powoduje pleśniawkowe zapalenia jamy ustnej i jelit). Działa przeciwbakteryjnie, między innymi w stosunku do zarazków przenoszonych drogą pokarmową. Wywiera działanie toksyczne w stosunku do pasożytów. Moduluje i aktywizuje układ odpornościowy w obrębie śluzówki jelit.
Maltoza pochodząca z hydrolizowanej mączki ziemniaczanej
• złożone polisacharydy
Maltoza jest idealnym materiałem do wzbogacenia energetycznego przy pomocy węglowodanów. Jest szczególnie dobrze przyswajana w zaburzeniach żołądkowo – jelitowych występujących na skutek złego trawienia i w przebiegu zespołu złego wchłaniania. Wspomaga komórkową przemianę materii w obrębie jelita cienkiego.
Laktobakterie (2,5 mld CFU/g)
• Lactobacillus acidophilus
• Lactococcus lactis
• Escherichia faecum
• Bifi dobacterium bifi dum
• Lactobacillus Casei
• Lactobacillus thermophilus
Probiotyki regulują pracę jelit. Wzmacniają układ odpornościowy w obrębie przewodu pokarmowego. Powodują normalizację flory jelitowej. Stabilizują równowagę pomiędzy bakteriami i grzybami. Dzięki stałej immunomodulacji układ odpornościowy bardziej wydajnie zwalcza zarazki chorobotwórcze...
Dzięki kapsułkom TRISANA® Colon Balance procesy trawienia ulegają
normalizacji i cały przewód pokarmowy pozostaje w stanie równowagi.