Triphala-Organic India TRIPHALA jest mieszanką trzech rodzajów owoców:
Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki).
Składnikami Triphala są sproszkowane owoce w całości lub ekstrakt z tych owoców.
Amalaki (Amla, Indian Gooseberry, Emblica officinalis):
działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i serce.
Kwaśny smak Amli związany jest w Ajurwedzie z energią Pitta i żywiołem ognia.
Amla jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów i witaminy C.
Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 20 razy więcej niż cytryna.
Dzięki zawartym w Amli taninom, witamina C jest odporna na ogrzewanie i nie ulega rozpadowi podczas długiego przechowywania.
Haritaki (Harada, Chebulic Myrobalan): Harada ma sześć ajurwedyjskich smaków, z przewagą gorzkiego, który związany jest z energia Vatta i żywiołem powietrza.
Owoce, które zbierane są na wiosnę są bogatym źródłem tanin, aminokwasów i fruktozy.
Zawiera także kwas sukcynytowy i sitosterol. Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit.
Potwierdza to tradycyjne zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita grubego i cienkiego.
Bibhitaki (Beheda, Bellirica Myrobalan): Beheda jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca i rozgrzewająca.
Działa głównie na płuca, serce i wątrobę.
Zawiera 35% olejów i 45% białek.
Olej używany jest w Indiach do wyrobu mydła i służy także jako olej kuchenny w zastępstwie Ghee (masło z mleka bawolic). Słodko pachnący olej jest w 35% palmitynowy, w 24% oleinowy i 31 linoleinowy. Olej linoleinowy jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z podwyższeniem poziomu frakcji HDL ("dobry" cholesterol) a obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby wieńcowej.
DZIAŁANIE:
- likwiduje zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy,
- odtruwa organizm i polepsza wchłanianie substancji odżywczych,
- obniża podwyższone ciśnienie krwi i poprawia jej reologię,
- łagodzi pracę jelit przy zapaleniu oraz polepsza stan pacjentów z Diverticulosis (uchyłkowatość jelita grubego),
- skuteczna w zespole wrażliwego jelita i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
- znosi uporczywe biegunki i kurczowe bóle jelit,
- pomaga przy otłuszczeniu wątroby i serca,
- działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
- pomaga oczyścić z toksyn wątrobę i krew,
- pomocna w wydalaniu kamieni z dróg moczowych,
- przyspiesza odbudowę nabłonka,
- zapobiega starzeniu się organizmu (szczególnie wzmacnia wzrok, włosy, jasność umysłu i głos),
- pomaga w zwalczaniu nadwagi,
- pomaga w zwalczaniu zapaleń oczu,
- pomaga w leczeniu tłuszczaków.
Wskazania
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- uporczywe biegunki
- zaparcia
- niestrawność i zgaga
- wzdęcia i gazy
- Zespół Jelita Drażliwego
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- uchyłkowatość jelita grubego
- otyłość i nadwaga
- osłabiona odporność
- nadciśnienie tętnicze
Skład:
Amalaki 160mg
Haritaki 160 mg
Bibhitaki 160mg
Przeciwwskazania: nie stosować u dzieci do 12 lat, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Dawkowanie: 1 kapsułkę dwa razy dziennie w trakcie lub zaraz po posiłku.
Stosować kilka tygodni dla osiągnięcia pożądanego efektu poprawy samopoczucia i zdrowia.
Stosowanie naturalnych preparatów daje stopniowy, ale długotrwały efekt.
Opakowanie: 60 kapsułek x 480mg przetestowanych na obecność metali ciężkich
Skład:
Amalaki (Phyllanthus Emblica) - 160mg
Terminalia belerica - 160mg
Terminalia chebula - 160mg
Hydroxy propyl methyl cellulose
ważność do 2017r.
|