Triphala -wspomaga jelita grube oraz układ odpornościowy.
Triphala – Triphala to jeden z najp o p ul arniejszych hinduskich preparatów medycyny naturalnej. Kompozycja ziołowa przygotowaną w równych proporcjach z owoców trzech pokrewnych ziół: Bibhitaki, Haritaki i Amalaki (Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Em blica officinalis) Preparaty roślinne zawarte w Triphali wspomagą regenerację nabło nka wyścielającego układ pokarmowy, przynoszą ulgę w przypadku przewlekłych zaparć, stymuluje prawidłową pracę jelit i efektywnie oczyszcza jelito grube co według Ayurvedy jest podstawowym warunkiem w utrzymaniu optymal nego zdrowia. Ponadto zalecany jest osobom o chronicznie zimnych stopach i dłoniach.
Właściwości i działanie:
Terminalia chebula, która wchodzi
w skład preparatu posiada właściwości przeczyszczające i przeciwbakteryjne. Preparat poprawia trawienie, regeneruje organy wewnętrzne, reguluje pracę układu odpornościowego. Oczyszcza układ pokarmowy, redukuje wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu, wspomaga pracę jelita grubego, redukuje gazy, przeciwdziała zaparciom. Ponieważ Triphala poprawia trawienie zaleca się przyjmowanie preparatu wraz z głównymi posiłkami.
BADANIA KLINICZNE
Triphala jest mieszanką trzech rodzajów owoców: Behada (Bibhitaki), Harada ( Haritaki ) i Aml i ( Amalaki ). Składnikami Triphala są sproszkowane owoce w całości i/lub ekstrakt z tych owoców.
Amalaki (Amla, Indian Gooseberry, Emblica officinalis): Amla jest głównie kwaśna, ale także słodka, cierpka, gorzka oraz ma właściwości ściągające i odświeżające. Działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i serce. Kwaśny smak Aml i związany jest w Ajurwedzie z energią Pitta i żywiołowi ognia. Amla jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów i witaminy C. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 20 razy więcej niż cytryna. Dzięki zawartym w Aml i taninom witamina C jest odporna na ogrzewanie i nie degraduje się długo przechowywana.
Haritaki ( Harada, Chebulic Myrobalan ): Harada ma sześć ajurvedyjskich smaków, ale przeważa smak gorzki, który związany jest z energi ą Vatta i żywiołem powietrza. Owoce, które zbierane są na wiosnę , są bogatym źródłem tanin, aminokwasów, fruktozy. Kwasu sukcynytowego i sitosterolu. Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit. To potwierdza tradycyjne zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita grubego i cienkiego.
Bibhitaki ( Beheda, Bellirica Myrobalan ): Beheda jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca i rozgrzewająca. Działa głównie na płuca, serce i wątrobę. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Olej jest używany jest w Indiach przez biednych do wyrobu mydła i służy im także jako olej kuchenny w zastępstwie Ghee ( masło z mleka bawolic ). Słodko pachnący olej jest w 35% palmitynowy, w 24% oleinowy i 31 linoleinowy. Olej linoleinowy jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z podwyższeniem poziomu frakcji HDL („dobry” cholesterol ) a obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby wieńcowej.
Najistotniejsze korzyści:
-
Efektywnie oczyszcza jelito grube.
-
Wzmacnia perystaltykę jelit.
-
Skutecznie znosi zaparcia.
-
Przyspiesza odbudowę nabłonka wyściełającego układ pokarmowy.
-
Działa jako środek przeczyszczający. Wspomaga trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.
-
Ma działanie korygujące w Diverticulosis (uchyłkowatość jelita grubego).
-
Bardzo skuteczny w terapii wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz w zespole wrażliwego jelita.
-
Oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy.
-
Stymuluje odpływ żółci.
-
Wzmacnia odporność immunologiczną.
-
Pomaga oczyścić z toksyn wątrobę i krew. Odtruwa organizm.
-
Pomocna w wydalaniu kamieni z dróg moczowych.
-
Obniża podwyższone ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem; nie powodując obniżenia u osób z prawidłowym krążeniem.
Efekty kuracji:
Efekty odczuwalne są już po pierwszych trzech, czterech tygodniach stosowania. Aby w pełni doświadczyć korzyści płynących z działania preparatów, kurację należy stosować przez okres około 3 - 6 miesięcy. Okres ten jednak może być różny dla każdej osoby i zależeć od wielu czynników m.in. od ogólnego stanu zdrowia albo diety.
Składniki:
-
Owoc liściokwiatu garbnikowego - Emblica officinalis
-
Owoc migdałecznika chebulowca - Terminalia chebula
-
Guma arabska* – zagęstnik.
*
Popularny dodatek do żywności, zarejestrowany w EU; Naturalny, zasuszony sok z niektórych gatunków akacji. Substancja ta należy do tzw. prebiotyków wykazujących pozytywny wpływ na korzystną florę bakteryjną organizmu człowieka.
Dawkowanie:
Kraj Pochodzenia:
Zawartość:
-
Opakowanie zawiera 60 szt. tabletek niepowlekanych.
-
Waga netto (zawartość opakowania): 30 g
-
Waga tabletki: 500 mg.
-
Produkt zapakowany hermetycznie.
-
Preparat nie zawiera cukru, soli, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów.
-
Preparat nie zawiera żelatyny i może być spożywany przez wegetarian.
Sposób przechowywania:
-
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie:
60 szt. tabletek niepowlekanych. Waga tabletki: 500 mg.
Pomaga m.in na:
zaparcia, wzdęcia, niestrawność, hemoroidy, pracy wątroby, śledziony, choroby wrzodowe żołądka dwunastnicy i jelita
Podstawowe składniki:
owoc liściokwiatu garbnikowego, owoc migdałecznika chebulowca