Triphala -wspomaga jelita góbe oraz układ
odpornościowy.
Triphala
– Triphala to jeden z najpopularniejszych
hinduskich
preparatów medycyny
naturalnej. Kompozycja
ziołowa
przygotowaną w równych proporcjach z owoców
trzech pokrewnych ziół: Bibhitaki, Haritaki i Amalaki
(Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Emblica
officinalis) Preparaty roślinne zawarte w Triphali
wspomagą regenerację nabłonka
wyścielającego układ
pokarmowy, przynoszą ulgę w przypadku przewlekłych zaparć, stymuluje
prawidłową pracę jelit i efektywnie oczyszcza jelito grube
co według Ayurvedy jest podstawowym warunkiem w utrzymaniu optymalnego zdrowia.
Ponadto zalecany jest
osobom o chronicznie zimnych stopach i
dłoniach.
Właściwości i działanie:
Terminalia chebula,
która wchodzi
w
skład preparatu posiada właściwości przeczyszczające
i
przeciwbakteryjne. Preparat poprawia trawienie, regeneruje
organy
wewnętrzne, reguluje pracę układu odpornościowego.
Oczyszcza układ pokarmowy, redukuje
wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu
starzeniu, wspomaga pracę jelita grubego, redukuje gazy,
przeciwdziała zaparciom. Ponieważ Triphala poprawia trawienie
zaleca się przyjmowanie preparatu wraz z głównymi posiłkami.
BADANIA KLINICZNE
Triphala jest mieszanką trzech rodzajów owoców:
Behada
(Bibhitaki), Harada ( Haritaki ) i Aml i ( Amalaki ). Składnikami
Triphala są sproszkowane owoce w całości i/lub ekstrakt z tych
owoców.
Amalaki
(Amla, Indian
Gooseberry, Emblica officinalis): Amla jest głównie kwaśna,
ale
także słodka, cierpka, gorzka oraz ma właściwości ściągające i
odświeżające. Działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i
serce.
Kwaśny smak Aml i związany jest w Ajurwedzie z energią Pitta i
żywiołowi ognia. Amla jest bogatym źródłem
antyoksydantów, flawonoidów, karotenów
i witaminy
C. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 20
razy więcej niż cytryna. Dzięki zawartym w Aml i taninom witamina C
jest odporna na ogrzewanie i nie degraduje się długo przechowywana.
Haritaki
( Harada,
Chebulic Myrobalan ): Harada ma sześć ajurvedyjskich smaków,
ale przeważa smak gorzki, który związany jest z energi ą
Vatta i
żywiołem powietrza. Owoce, które zbierane są na wiosnę , są
bogatym źródłem tanin, aminokwasów, fruktozy.
Kwasu
sukcynytowego i sitosterolu. Badania wykazały jej działanie
rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia
tętniczego i
redukuje bolesne skurcze jelit. To potwierdza tradycyjne zastosowanie w
schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita
grubego i cienkiego.
Bibhitaki
( Beheda,
Bellirica Myrobalan ): Beheda jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca
i rozgrzewająca. Działa głównie na płuca, serce i wątrobę.
Zawiera 35% olejów i 45% białek. Olej jest używany jest w
Indiach przez biednych do wyrobu mydła i służy im także jako olej
kuchenny w zastępstwie Ghee ( masło z mleka bawolic ). Słodko pachnący
olej jest w 35% palmitynowy, w 24% oleinowy i 31 linoleinowy. Olej
linoleinowy jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z
podwyższeniem poziomu frakcji HDL („dobry”
cholesterol ) a
obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby
wieńcowej.
Najistotniejsze korzyści:
-
Efektywnie oczyszcza jelito grube.
-
Wzmacnia perystaltykę jelit.
-
Skutecznie znosi zaparcia.
-
Przyspiesza odbudowę nabłonka wyściełającego układ
pokarmowy.
-
Działa jako środek przeczyszczający. Wspomaga
trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.
-
Ma działanie korygujące w Diverticulosis
(uchyłkowatość jelita grubego).
-
Bardzo skuteczny w terapii wrzodziejącego zapalenia
jelita grubego oraz w zespole wrażliwego jelita.
-
Oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy.
-
Stymuluje odpływ żółci.
-
Wzmacnia odporność immunologiczną.
-
Pomaga oczyścić z toksyn wątrobę i krew. Odtruwa
organizm.
-
Pomocna w wydalaniu kamieni z dróg
moczowych.
-
Obniża podwyższone ciśnienie krwi u osób
z nadciśnieniem; nie powodując obniżenia u osób z
prawidłowym krążeniem.
Efekty kuracji:
Efekty odczuwalne
są już po pierwszych trzech, czterech tygodniach stosowania.
Aby w pełni doświadczyć korzyści płynących z działania
preparatów, kurację należy stosować przez okres około 3 - 6
miesięcy. Okres ten jednak może być różny dla każdej osoby i
zależeć od wielu czynników m.in. od ogólnego
stanu
zdrowia albo diety.
Składniki:
-
Owoc liściokwiatu garbnikowego - Emblica
officinalis
-
Owoc migdałecznika chebulowca - Terminalia
chebula
-
Guma arabska* – zagęstnik.
*
Popularny dodatek do
żywności,
zarejestrowany w EU; Naturalny, zasuszony sok z niektórych
gatunków akacji. Substancja ta należy do tzw.
prebiotyków
wykazujących pozytywny wpływ na korzystną florę bakteryjną organizmu
człowieka.
Dawkowanie:
Kraj Pochodzenia:
Zawartość:
-
Opakowanie zawiera 60 szt. tabletek niepowlekanych.
-
Waga netto (zawartość opakowania): 30 g
-
Waga tabletki: 500 mg.
-
Produkt zapakowany hermetycznie.
-
Preparat nie zawiera cukru, soli,
konserwantów, sztucznych barwników i
aromatów.
-
Preparat nie zawiera żelatyny i może być spożywany
przez wegetarian.
Sposób przechowywania:
-
Przechowywać w sposób niedostępny
dla małych dzieci, w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie:
60 szt. tabletek niepowlekanych.
Waga tabletki: 500 mg.
Pomaga m.in na:
zaparcia, wzdęcia, niestrawność, hemoroidy, pracy wątroby, śledziony, choroby wrzodowe żołądka dwunastnicy i jelita
Podstawowe składniki:
owoc liściokwiatu garbnikowego, owoc migdałecznika chebulowca