Makaron w sosie sojowo - bolońskim idealny dla wegetarian :)
Składniki: makaron (50%), grysik pszenny, białko, sól, pomidory (17%), teksturowane białko sojowe (15%), cukier, aromat, cebula, sól spożywcza, maltodekstryna, tłuszcz roślinny, skrobia, skrobia modyfikowana, przyprawy, zioła, ekstrakt drożdżowy, koncentrat pomidorowy/
Alergeny: zawiera gluten, jaja, soja.
Przyrządzanie: gotującą się wodę wlać do linii napełnienia (650 ml) bezpośrednio do torebki. Następnie starannie wymieszać, zamknąć i pozostawić do napęcznienia przez ok. 5 minut.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Zalety liofilizacji:
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze;
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne;
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów";
- duża oszczędność wody i gazu;
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat.
Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
- wartość energetyczna: 339 kcl;
- białko: 18,8 g;
- węglowodany: 57,5 g;
- tłuszcz: 2,6 g.
waga:
|
200 g
|
rozmiar:
|
jeden rozmiar
|
kolor:
|
-
|