- Naturalny koncentrat alg morkich.
-
- wzmacnia organizm
- obniża ryzyko zachorowań na raka
- obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- poprawia pamięć i zdolność koncentracji
- reguluje ciśnienie
- usprawnia pracę tarczycy
- redukuje skutki radioterapii i chemioterapii
- ważna w profilaktyce miażdżycy
- działa przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo
- działa na niedokrwistość i anemię
- wspomaga leczenie alergii i astmy
- reguluje stężenie glukozy we krwi
- wspomaga hormon regulujący tworzenie komórek macierzystych szpiku kostnego
- reguluje i wzmacnia produkcję białych ciałek krwi
Spirulina jest niezwykle wartościowym gatunkiem zielono-niebieskich alg morskich. Jej spożycie wspomaga organizm w utrzymywaniu naturalnej równowagi (homeostazy). Produkt stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnych minerałów oraz witamin z grupy B. Spirulina to całkowicie naturalny i kompleksowy preparat polecany, jako uzupełnienie codziennej diety w niezbędne makro- i mikroskładniki odżywcze, szczególnie w okresie zimowym i podczas stosowania diet redukcyjnych.
Spośród około 30 000 alg, żyjących na naszym globie, mikroalga w formie spirali, spirulina platensis, jest bodaj najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą, jaka kiedykolwiek została odkryta. Do dnia dzisiejszego nie znaleziono żadnego ziarna, żadnej rośliny, ani też żadnego środka spożywczego, który zawierałby tak bogatą kombinację naturalnych substancji odżywczych. W jednej jedynej sprasowanej pigułce spiruliny Matka Natura zjednoczyła, dosłownie, 4000 różnorodnych substancji odżywczych.
Jest szczególnie bogata w cenne, niezbędne do życia aminokwasy (składniki białka). Za główne źródło białka czy też aminokwasów uchodzą mięso, ryby, drób i produkty mleczne. Jednakże spirulina przewyższa je niemal trzykrotnie pod względem zawartości tych substancji, ponieważ składa się - choć to niewiarygodne - aż w 65% z białka.
Nasz organizm z łatwością przyswaja sobie tak wysoką ilość białka, sam bowiem składa się głównie z białka i wody (pominąwszy tłuszcz, ciążący nadmiernie niektórym z nas). Nasz organizm wykorzystuje białko do budowy komórek, jak też do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał.
Dla dobrej przemiany materii Matka Natura skoncentrowała w spirulinie liczne witaminy.
Ta błękitno - zielona alga jest przykładowo przebogatym źródłem beta-karotenu, który organizm przetwarza w potrzebną do prawidłowego funkcjonowania witaminę A. Spirulina zawiera 14 razy więcej beta-karotenu niż marchew.
Pozostałe witaminy zawarte w spirulinie to: witamina B 12, B 1, B 2, B 6, inozytol, kwas nikotynowy względnie niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna i witamina E (tokoferol). Bogactwu witamin towarzyszy bogata paleta substancji mineralnych i mikoroelementów, jak np. magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, chrom, lit, mangan i inne.
Oprócz aminokwasów, minerałów i witamin, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, należy mu dostarczać z pożywieniem niezbędnych wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich kwas linolowy i linolenowy, które spirulina zawiera w dużych ilościach.
Są one przetwarzane w organizmie m.in. w kwasy gamma-linolenowe, wspomagające wiele podstawowych funkcji organizmu.
Skład:
DAWKOWANIE:
Zalecana porcja do spożycia to 2 kapsułki 3 razy dziennie po posiłku. Preparat popić ok. 300 ml wody.??