|
Peptyd l-glutaminy w proszku.
1. Co to jest glutamina ?
Glutamina jest wolnym aminokwasem o najwyższym stężeniu w organizmie.
Stanowi ponad 60% całej puli aminokwasów w komórce mięśniowej. Posiada
właściwości syntezy nowych aminokwasów niezbędnych do budowania białek
ustrojowych.
2. Jak działa na organizm ?
Glutamina odgrywa kluczową rolę przy zapobieganiu stanom przemęczenia i
przetrenowania. W wyniku intensywnego treningu dochodzi do katabolizmu
czyli rozpadu białek, które są podstawowym budulcem mięśni. Zbyt duży
ich rozpad uniemożliwia przyrost masy mięśniowej. Zadaniem glutaminy
jest powstrzymanie tego negatywnego dla organizmu procesu. Jest to tzw.
działanie antykataboliczne.
Działanie glutaminy na przyrost masy mięśni polega też na zwiększeniu
uwodnienia komórek mięśniowych, przez co zwiększa się ich objętość, a co
za tym idzie obwód mięśnia. Zwiększone uwodnienie komórek to sygnał
anaboliczny - stymulujący syntezę białek oraz glikogenu (głównego
energetyka procesu skurczu mięśnia). Glutamina podwyższa odporność
organizmu biorąc udział w tworzeniu antyoksydantów oraz glutationu,
substancji warunkującej tempo i poziom namnażania komórek układu
odpornościowego. Badania wykazały, że glutamina podwyższa poziom hormonu
wzrostu, który jest podstawowym hormonem odpowiadającym za przyrost
masy mięśniowej.
3. Kto powinien stosować glutaminę ?
Zwiększone zapotrzebowanie pojawia się przede wszystkim u ciężko
trenujących kulturystów oraz sportowców trenujących sporty siłowe. W
przypadku niedoboru glutaminy w organizmie musi ona być wytwarzana z
innych aminokwasów, co jest bardzo kosztownym procesem biorąc pod uwagę
straty ilościowe i jakościowe innych niezbędnych aminokwasów potrzebnych
do budowania mięśni.
4. Czym różni się peptyd glutaminy od czystej L- glutaminy ?
Peptyd glutaminy jest naturalnym suplementem uzyskanym z
wyselekcjonowanych nasion zbóż. Dzięki wiązaniom peptydowym czysta L-
glutamina uwalniana jest systematycznie w odpowiedniej dawce, dzięki
której przez kilka godzin utrzymuje się wysoki anabolizm organizmu (stan
budujący). Z doświadczenia zawodowych kulturystów wiemy, iż peptyd
najlepiej jest dodawać do innych odżywek takich jak białka serwatki,
odżywek węglowodanowo - białkowych, czystych węglowodanów lub nawet do
normalnych posiłków. Rozpuszcza się on łatwo i uzyskujemy posiłek
maksymalnie śnaładowanyś glutaminą. Natomiast L-glutamina to
syntetycznie (podobnie jak kreatyna) wytworzony preparat. Stosowana
jednorazowo w wysokiej dawce jest szybko metabolizowana przerabiana i
wydalana . Stosowanie czystej L- glutaminy ma sens jedynie przy bardzo
częstej suplementacji (co 1 godz ) i stosowaniu małych dawek ok.1-2 g.
Najważniejszym okresem kiedy można przedłożyć L- glutaminę nad peptyd to
okres bezpośrednio po treningu kiedy deficyt glutaminy jest największy i
niezbędne jest szybkie dostarczenie dużej dawki czystej glutaminy,
nawet 10g.
5. W jakich ilościach i kiedy spożywać glutaminę ?
Zapotrzebowanie na glutaminę wzrasta w stanach katabolizmu, czyli w
okresie ujemnego bilansu azotowego, dlatego powinno się ją stosować w
takich okresach jak:
- bezpośrednio po przebudzeniu ok. 5-10 g peptydu glutaminy lub 2 g L-glutaminy,
- bezpośrednio po treningu ok. 5-15 g peptydu glutaminy lub 5-10g L-glutaminy,
- przed snem około 5-10 g peptydu glutaminy lub 2 g L-glutaminy.
6. Zapamiętaj !!!
Podczas intensywnego treningu zużywane jest około 40g glutaminy, a
wysoki poziom glutaminy jest niezbędny do budowania twoich mięśni.
Dlatego nie oszczędzaj na niej! "Przeładowanie" białkiem nie jest
najwłaściwszą drogą do rozwoju masy mięśniowej, lepiej spożywać go
mniej, a dietę uzupełniać suplementami glutaminy. Naturalny Peptyd
glutaminy najlepiej stosować dodając go do innych odżywek lub posiłków, a
czystą syntetycznie wytworzoną L-glutaminę należy przyjmować
bezpośrednio po treningu.
Sposób użycia: Peptyd glutaminy najlepiej przyjmować 3 razy
dziennie: rano 5 g, bezpośrednio po treningu 10-15 g oraz przed snem 5
g. Najlepiej jest go łączyć z kreatyną i węglowodanami (szczególnie po
treningu). Peptyd można również dodać do napoju proteinowego.
wartość odżywcza w 100 g
|
jednostka
|
Białko |
76,0 g
|
Węglowodany |
11,9 g
|
Tłuszcz |
4,5 g
|
UWAGA !!! GRATIS !!!
Dla każdego
naszego klienta możliwość darmowej analizy masy i składu ciała oraz
określenie wieku biologicznego w naszym sklepie w Gdyni przy ul.10
Lutego 37!!!
|
ZADZWOŃ JEŚLI NIE MOŻESZ SIĘ ZDECYDOWAĆ, KTÓRY PRODUKT WYBRAĆ. CHĘTNIE CI DORADZIMY!
Konsultacje: 513-[zasłonięte]-548 - Piotr Szymiec
Wysyłka: (58)[zasłonięte]661 36 - Tomasz
Mail: [zasłonięte]@lazysuperman.pl
|