Glutamina jest najważniejszym aminokwasem budującym nasze mięśnie. Przy każdym intensywnym treningu takim jak ćwiczenia na siłowni trening kulturystyczny i fitness, organizm zużywa ok. 30-40g tego składnika. Do odbudowy straconej glutaminy zużywane są białka mięśniowe, powodując utratę tkanki mięśniowej. Nie można do tego dopuścić jeśli zależy Ci na budowaniu masy mięśniowej. Suplementacja z użyciem odżywki glutaminowej Trec L-glutamine extreme przeciwdziała rozpadowi mięśni.
Zadaniem glutaminy jest powstrzymanie tego negatywnego dla organizmu procesu rozpadu mięśni (glutamina hamuje m.in. produkcję enzymów niszczących białka), przyśpieszając w ten sposób regenerację powysiłkową, co prowadzi do szybszej odbudowy włókien mięśniowych Dlatego osoby trenujące sporty siłowe i wytrzymałościowe, kulturystykę i fitness stosują dodatkową suplementację przez przyjmowanie odżywki Trec L-glutamine extreme.
L-glutamina Trec L-glutamine extreme jest połączeniem w odpowiednich proporcjach farmaceutycznej mikrorozdrobnionej formy L-glutaminy z jej bardziej stabilną i bio-przyswajalną formą jaką jest N-acetyl L-glutaminy (NAG).
Jedną z istotnych form glutaminy wchodzących w skład odżywki Trec L-glutamine extreme, NAG jest najlepiej i najszybciej wchłanianą jej postacią. Powoduje to jeszcze szybszą wolumizację i regenerację komórek. Tempo syntezy białek jest szczególnie ważne w okresach około treningowych, kiedy priorytetem jest jak natychmiastowe zadziałanie preparatu i tu właśnie swoja rolę doskonale spełnia N-acetyl L-glutaminy.
W okresach kiedy zależy nam wolniejszym ale równomiernym wchłanianiu preparatu, np.:podczas dłuższych godzin pojawiającego się katabolizmu wysiłkowego, to właśnie Trec L-glutamine extreme zapewnia mięśniom antykataboliczną ochronę.
L-glutamina firmy Trec Nutrition wyprodukowana jest przez japońskie laboratorium Kyowa. Trec L-glutamine extremecharakteryzuje się najwyższą czystością oraz minimalną wielkością cząstek (mikrorozdrobnienie), daje nam to maksymalną wchłanialność do organizmu. Formę odżywki można określić jako śnieżnobiały proszek o bardzo dobrej rozpuszczalności.