Creatine Micronized 400kaps TREC
+
PILLBOX GRATIS!
Creatine Micronized 200 Mesh 400kaps TREC
Kreatyna mikrorozdrobniona
200 mesh w kapsułkach!
1. Co to jest kreatyna
?
Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w
kulturystyce. Jest substancją podobną do białek, zbudowaną z trzech
aminokwasów: metioniny, argininy oraz glicyny. Niewielkie ilości
kreatyny przechowywane są w komórkach mięśniowych, a jej rola sprowadza
się do wytwarzania i przenoszenia adenozynotrójfosforanu (ATP), tzw.
głównej cząsteczki odpowiedzialnej za produkcję energii.
2.
Jak
działa i co można osiągnąć stosując kreatynę ?
Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i
bardziej "napompowane" - jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w
mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują,
że komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. Zwiększona objętość
komórki wywołuje napięcie wewnątrzkomórkowe, a organizm odbiera to jako
sygnał anaboliczny - tym samym pobudza mięśnie do przyrostu masy oraz
siły. Efektem stosowania kreatyny jest natychmiastowa poprawa
wydolności organizmu, dzięki której dłuższe, intensywniejsze treningi
przyśpieszają budowanie mięśni oraz przyczynią się do zmniejszenia
ilości tkanki tłuszczowej. Przy pierwszym cyklu kreatynowym można
uzyskać od 4 do 6 kg beztłuszczowej masy mięśniowej. Warunkiem
osiągnięcia takich efektów jest prawidłowa suplementacja kreatyny.
3.
Czy
pożądane jest łączenie kreatyny z innymi odżywkami? Jak spowodować
trwałe zmiany przy suplementacji kreatynowej?
Należy pamiętać, że kreatyna jest silnie działającym środkiem
anabolicznym (pobudzającym do budowania mięśni), ale nie zawiera w
sobie substancji budujących. Niezbędne jest zatem łączenie kreatyny z
takimi preparatami jak białko (najlepiej serwatkowe) czy L-glutamina
lub peptyd glutaminy, które są podstawowym budulcem mięśni. Bardzo
dobre efekty uzyskuje się również podczas łączenia kreatyny z silnym
antykatabolicznym preparatem jakim jest HMB.
4.
W jaki
sposób zwiększyć skuteczność działania kreatyną
Można to osiągnąć przez:
- stosowanie kreatyny razem z cukrem "dekstrozą",
aby zwiększyć wydzielanie insuliny, która ""wtłacza"" kreatynę
do komórek mięśniowych
- picie dużych ilości wody (do 3 litrów dziennie)
- zmniejszenie spożycia tłuszczy, gdyż tłuszcz w pożywieniu
utrudnia wchłanianie kreatyny
- unikanie stosowania napojów zawierających kofeinę i guaranę
- przyjmowanie odpowiedniej dawki magnezu i lecytyny,
które są podstawowym śródłem organicznego fosforu
- spożywanie kreatyny na "pusty" żołądek
- dostarczenie do organizmu takich pierwiastków jak:
chrom, cynk , wanad ponieważ ich niedobór wpływa niekorzystnie
na magazynowanie kreatyny przez komórki mięśniowe
- prawidłowe dostarczanie antyoksydantów oraz kompleksu witamin z grupy
B.
Sposób
użycia:
Najczęściej
stosowane
sposoby przyjmowania kreatyny:
A. Faza nasycenia -
trwa
5 dni.
W tym okresie należy codziennie spożywać kreatynę w podzielonych
dawkach po 5g każda. 1 i 2 dzień 30g -25g (6-5x5g) 3 dzień 25g-20g (
5-4x5g.) 4 dzień 20g-15g (4-3x5g) 5 dzień 15g -10g (3-2x5g). Kreatynę
przyjmuje się zawsze na pusty żołądek (około 15 min. przed posiłkiem),
rozpuszczoną w wodzie najlepiej z dekstrozą.
B. Faza podtrzymania
-
trwa od
5 do 7 tygodni. W dni treningowe przyjmuje się kreatynę w dwóch dawkach
po 5g. Pierwszą porcję zaleca się na 30 minut przed treningiem
rozpuszczoną w wodzie, a drugą bezpośrednio po treningu w postaci
napoju złożonego z 5g kreatyny z dodatkiem około 40g dekstrozy. Można
dodać do tego 10g L-glutaminy lub 20g peptydu glutaminy. W dni bez
treningu najlepiej pierwszą dawkę kreatyny (około 3g) wypić rano
bezpośrednio po przebudzeniu z dekstrozą, co spowoduje szybsze
odnowienie zapasów glikogenu. Drugą dawkę w ilości 3 g najlepiej spożyć
w połowie dnia, również z dekstrozą.
C. Faza odpoczynku
- trwa
od 4
do 6 tygodni. Jest to okres bez dawkowania kreatyny, równocześnie
treningi powinny być mniej intensywne. II. Drugi sposób podobny jest do
pierwszego, pomija się tylko fazę nasycenia. Sposób przyjmowania jest
zatem taki jak w punkcie B i C.
SKŁAD:
Data przydatności do spożycia:
minimum 6 miesięcy!
(przeważnie
rok, albo dłużej!)
|