CLA (Conjugated Linoleic Acid - Sprzeżony kwas linolowym -) jest zmodyfikowanym kwasem tłuszczowym występującym w niewielkich ilościach w naszym pożywieniu. Zastosowanie CLA jako suplementu diety wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej (hamuje proces powstawania i rozrostu komórek tłuszczowych), poprawia witalność, oraz zwiększa rezerwy energetyczne organizmu.
CLA poprzez działanie termogeniczne (zwiększające temperaturę ciała) wpływa bezpośrednio na redukcję tłuszczu zapasowego, oraz na zwiększenie produkcji energii pochodzącej z kwasów tłuszczowych. Energia uwolniona z kwasów tłuszczowych służy poprawieniu wytrzymałości ogólnej, często obniżonej zastosowaniem niskokalorycznej diety. Stosując systematycznie CLA przez okres kilku tygodni można uzyskać ok.40% redukcję tkanki tłuszczowej.
CLA wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające) tzn. może wiązać i neutralizować "wolne rodniki" - wzmacnia system odpornościowy - zwiększa siły obronne organizmu. Kwas linolowy poprawia transport składników odżywczych przez błony komórkowe, co wpływa na przyśpieszenie regeneracji organizmu po intensywnych wysiłkach fizycznych. Stwierdzono że suplementacja CLA wpływa na ładny wygląd skóry, uelastycznia ją oraz likwiduje efekt tzw.: pomarańczowej skórki zwanej "celulitisem".
SPOSÓB UŻYCIA
3 razy dziennie po 1-2 kapsułki najlepiej podczas lub po posiłku.Preparat należy popić od 200-300 ml płynu.