Ekologiczna trawa cytrynowa z imbirem tworzy harmonijne połączenie. Ten pikantny ziołowy napar doskonale rozgrzewa w zimie. W czasie lata schłodzony daje przyjemne orzeźwienie. Zwiększa zdolność koncentracji i rozjaśnia umysł. Znakomity także w połączeniu pół na pół z hibiskusem, który również oferujemy na naszych aukcjach. Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa, palczatka cytronelowa, łac. Cymbopogon citratus) wpływa korzystnie na pracę żołądka oraz ma właściwości antynowotworowe, poprawia koncentrację i pamięć, ma silne właściwości antybakteryjne. Zawarty w niej olejek cytronelowy jest źródłem cytralu, który powszechnie wykorzystywany jest w perfumiarstwie oraz przemyśle kosmetycznym jako aromat oraz środek o właściwościach ściągających i antybakteryjnych. Produkt posiada certyfikat produkcji ekologicznej. Pochodzi od certyfikowanej organizacji Sprawiedliwego Handlu. Przygotowanie: 1 łyżeczka na szklankę wrzątku, parzyć ok. 10 minut. Skład: trawa cytrynowa 70%, imbir 30%. Kraj pochodzenia: Indie. Produkcja: Fundacja Phalada Agro Research Foundation