Aromatyczna Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus
Trawa uprawiana w naszym klimacie jako jednoroczna lub wieloletnia wymagająca w czasie zimy ochrony przed mrozem. Tworzy grube kłącze, z którego wyrasta pióropusz cienkich liści długości do 1 m. Jej kłacza i liście zawierają olejki cytral i mircen, które nadają jej oryginalny, przyjemny, cytrynowy smak i aromat. Trawa cytrynowa to zioło, o podłużnych liściach, wyglądem przypominających trawę. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu. Trawa cytrynowa jest bardzo popularna w kuchni południowoazjatyckiej, zwłaszcza tajskiej, a także na Karaibach. Ma niezwykły smak i aromat, przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową wzbogaca się smak zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery. Suszoną można dodać do herbaty. Często używa się jej w postaci sproszkowanej.
Zastosowanie: Trawa cytrynowa nadaje potrawom charakterystyczny lekko cytrynowy smak. Najczęściej stosujemy ją przyrządzając specjały z kuchni orientalnej lub śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów, sosów, a także do herbaty.
Właściwości: Nalewka i napar z trawy cytrynowej działają przeciw depresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania, znoszą nerwice wegetatywne. pobudzają wydzielanie soków trawiennych, krążenie krwi i rozgrzewają ciało. Mają silne właściwości bakteriobójcze. Trawa cytrynowa zastosowana na skórę zmniejsza wydzielanie łoju, odświeża, znosi zapach potu. Nalewka z tego typu trawy jest dobra w leczeniu opryszczki. Preparaty wykorzystywane są w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 1,5-litrowych pojemnikach. Przed zimą rośliny należy umieścić w szklarni, ogrodzie zimowym lub innym widnym pomieszczeniu z dodatnią temperaturą.
Poniżej przykładowa sadzonka jesienią.
Rośliny w pojemnikach można sadzić od wiosny do jesieni (III- XI).
Dobrze się przyjmą i nie przejdą okresu szoku związanego z uszkodzeniem korzeni
i zahamowaniem wzrostu po posadzeniu zwiazanego z odbudową systemu korzeniowego.
Letni termin sadzenia ma tę zaletę, że sadzonki mają wydłużony
okres na dobre przyjęcie się i zakorzenienie na stałym miejscu.
|
Wysyłka roślin odbywa się na naszą odpowiedzialność !
Jeden koszt wysyłki niezależnie od ilości zakupionych roślin!
KOSZTY WYSYŁKI |
PRZY WPŁACIE NA KONTO |
PŁATNOŚĆ PRZY ODBIORZE |
KURIER K-EX |
20 zł |
25 zł |
ZAPRASZAMY
|