Przedmiotem oferty jest 1 sadzonka trawy cytrynowej
- sprzedawana również w ubiegłym roku do uprawy na parapecie zimą i latem w ogrodzie.
Trawa (Palczatka) cytrynowa (Cymbopogon citratus) jest rośliną szeroko uprawianą w krajach tropikalnych. Jej liście i łodygi mają silny cytrynowy smak oraz zapach. Zawierają dwa cenne olejki: cytral (70-80%) i mircen (20%). W Ameryce Południowej napar z trawy cytrynowej jest popularnym napojem odświeżającym. Ma on przyjemny, cytrynowy smak i aromat, zwiększa zdolność koncentracji i rozjaśnia umysł. Nalewka i napar z palczatki cytrynowej działają przeciwdepresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania, znoszą nerwice wegetatywne. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, krążenie krwi i rozgrzewają ciało. Mają silne właściwości fungistatyczne (hamujące rozwój grzybów), pierwotniakobójcze i bakteriostatyczne. Trawa cytrynowa wyraźnie hamuje rozwój drożdżaków. Zastosowana na skórę zmniejsza wydzielanie łoju, odświeża, znosi zapach potu. Nalewka z tego gatunku trawy jest dobra w leczeniu opryszczki. Preparaty z trawy cytrynowej wykorzystywane są w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, krtani i oskrzeli i zatok.
Uprawa: Trawa cytrynowa to rewelacyjna roślina do ogrodu i do kuchni.W ciągu lata uzyskujemy z sadzonki okazałą roślinę o delikatnych jasnozielonych liściach. Jej walor smakowy polega na niezwykłym aromacie cytrynowym ale bez smaku kwaśności.Wspaniały dodatek do surówek,sosów,napojów i nalewek. Na zimę musi powędrować np na kuchenne okno. Wiosną możemy ja podzielić i uprawiać na nowo.jeszcze małe przypomnienie-wyrazistość zapachową uzyskamy po rozgnieceniu bulwy pędu
Tropikalna, kępiasta, wieloletnia trawa z płaskimi i wąskimi zielonymi liśćmi, bardzo długimi, do 60 cm i zwieszającymi się w dół. Do uprawy doniczkowej Liście tej trawy bardzo silnie pachną cytryną i są używane do aromatyzowania napojów i potraw. Lubi słońce i glebę żyzną.