Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus )
Trawa cytrynowa nazywana też często palczatką cytrynową, palczatką cytronelową to gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych.
Jest uprawiana w krajach śródziemnomorskich.
W Gruzji, Indiach, Malezji i Afryce dostarcza olejku cytronelowego, zawierającego cytral, używanego w przemyśle perfumeryjnym i medycynie.
W Azji południowo-wschodniej używana jest do przyrządzania napojów i zup. Jednym z najbardziej znanych przykładów jej zastosowania jest tajska zupa Tom-yum o ostro-kwaśnym smaku. Ceniona ze względu na pikantno-kwaśny smak. Często dodawana do herbaty, ziół, herbat owocowych lub zaparzana jako osobny napar. Stanowi ważny składnik peruwiańskiego napoju Inca Kola.
Właściwości trawy cytrynowej
Główną zaletą trawy cytrynowej jest to, że nadaje świeżego, cytrynowego posmaku, jednak bez kwaśności charakterystycznej dla cytryny.
Naukowe analizy udowodniły, że trawa cytrynowa nie tylko orzeźwia organizm, ale pomaga również w koncentracji. Herbata z trawy cytrynowej (sposób przygotowania: wiązkę liści z ogonkami drobno posiekać i zostawić w gorącej, nie gotującej wodzie na ok. 15 min.) leczy ból głowy i uspokaja żołądek.
Cytral znajdujący się w olejku destylowanym z palczatki (obecny także w melisie i werbenie), może wywoływać obumieranie niektórych komórek nowotworowych.
Najczęściej używana jest mięsista część u nasady, można także wykorzystywać liście – używa się ich głównie do aromatyzowanych herbat. Można je czasem kupić w pociętej formie w sklepach z przyprawami – nie są jednak zbyt aromatyczne.
Opakowanie nasiona 0,05 g
Wysiew i wymagania
Jest rośliną wieloletnią, jednak w naszych warunkach klimatycznych nie należy jej uprawiać całorocznie w ogródku, ponieważ temperatura poniżej 5°C mogłaby jej zaszkodzić. Uprawiać należy ją w większej donicy, w lecie na powietrzu, w zimie w pomieszczeniu.
W pełnym słońcu wytwarza większe ilości olejków eterycznych.
Lubi podłoże gliniasto – piaszczyste, przepuszczalne i umiarkowane podlewanie, ziemia nie może być długotrwale przesiąknięta wodą.
Szybko rozrasta się w obfitą kępę tworząc długie, cienkie liście podobne do turzycy.
W zimie roślinę najlepiej przechowywać w temp. 8 - 10°C, umiarkowanie podlewając. (w okresie wegetacji podlewamy tak, żeby korzeń nie wysechł)
W zimie palczatkę można przechować również w temperaturze pokojowej, w tym przypadku roślinę umieszczamy w oświetlonym miejscu i w przeciwieństwie do chłodniejszego zimowania zwiększamy podlewanie.
Opakowanie oryginalne 0,05 g. Cena tylko 2,17 zł
Zapraszam do zakupu oraz na moje inne aukcje!
Numer konta 36 1950 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0010658 [zasłonięte] 030602
Prosimy o podanie w tytule przelewu swojego nicka i rodzaje produktów - to przyspieszy wysyłkę.
Uwaga!!
Zwykle koszyki w sklepach internetowych są opróżniane w ciągu 2-3 godzin o ile zakupy nie zostaną opłacone.
My czekamy 3 dni, a potem zakupy są automatycznie anulowane i odłożone dla Ciebie produkty wracają na półkę.
** Dziękuję za zakupy **