Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRAWA CYTRYNOWA-HIT KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ O,2G

27-02-2015, 22:22
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2.90 zł     
Użytkownik Client:28333935
numer aukcji: 5038926917
Miejscowość Swarzędz
Kupiono sztuk: 6    Zostało sztuk: 44    Licytowało: 5    Wyświetleń: 77   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

TRAWA CYTRYNOWA

PYSZNY DODATEK W KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ


Rewelacyjna trawa, pochodząca z Dalekiego Wschodu o bardzo silnym zapachu i aromacie cytryny.

 


Trawa uprawiana w naszym klimacie jako jednoroczna lub wieloletnia wymagająca w czasie zimy ochrony przed mrozem. Tworzy grube kłącze, z którego wyrasta pióropusz cienkich liści długości do 1 m. Jej kłącza i liście zawierają olejki cytral i mircen, które nadają jej oryginalny, przyjemny, cytrynowy smak i aromat. Trawa cytrynowa wykorzystywana jest jako przyprawa w kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, a także do sporządzenia naparów, nalewek i herbaty.

 

Uprawa: Nasiona wysiewać w lutym-marcu na palety lub do doniczek pod osłonami. Nasiona są b.drobne, stąd nie należy ich przykrywać ziemią, tylko lekko wcisnąć deseczką w podłoże. W temp. 20-25°C wschody następują po 3-4 tygodniach. Siewki w miarę wzrostu przesadzać do większych pojemników, które latem można wystawić na zewnątrz. Przed zimą rośliny należy umieścić w szklarni, ogrodzie zimowym lub innym widnym pomieszczeniu z dodatnią temp. Trawa cytrynowa wymaga ciepłego, słonecznego, osłoniętego od wiatru stanowiska i przepuszczalnego, umiarkowanie żyznego podłoża.