TRAWA CYTRYNOWA
PYSZNY DODATEK W KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
Rewelacyjna trawa, pochodząca z Dalekiego Wschodu o bardzo silnym zapachu i aromacie cytryny.
Trawa uprawiana w naszym klimacie jako jednoroczna lub wieloletnia wymagająca w czasie zimy ochrony przed mrozem. Tworzy grube kłącze, z którego wyrasta pióropusz cienkich liści długości do 1 m. Jej kłącza i liście zawierają olejki cytral i mircen, które nadają jej oryginalny, przyjemny, cytrynowy smak i aromat. Trawa cytrynowa wykorzystywana jest jako przyprawa w kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, a także do sporządzenia naparów, nalewek i herbaty.
Uprawa: Nasiona wysiewać w lutym-marcu na palety lub do doniczek pod osłonami. Nasiona są b.drobne, stąd nie należy ich przykrywać ziemią, tylko lekko wcisnąć deseczką w podłoże. W temp. 20-25°C wschody następują po 3-4 tygodniach. Siewki w miarę wzrostu przesadzać do większych pojemników, które latem można wystawić na zewnątrz. Przed zimą rośliny należy umieścić w szklarni, ogrodzie zimowym lub innym widnym pomieszczeniu z dodatnią temp. Trawa cytrynowa wymaga ciepłego, słonecznego, osłoniętego od wiatru stanowiska i przepuszczalnego, umiarkowanie żyznego podłoża.